Wzdęcia brzucha po jedzeniu, uderzenia gorąca i zaparcia a odżywianie

Mój problem(mam 20lat)- bardzo wzdęty brzuch po jedzeniu, do tego uderzenia gorąca na twarz, problemy z zaparciami, jeśli stolec jest to najczęściej zbity, twardy,nie wypróżniam się do końca. Zmieniałam dietę-wyeliminowałam produkty z mąki pszennej, cukru itp., wcale nie czułam się lepiej, a po produktach z mąki żytniej byłam bardziej zapchana, próbowałam także diety niełączenia węglowodanów z białkami,chodziłam głodna, było mi cały czas zimno i niewyraźnie wyglądałam na twarzy. Proszę o pomoc
KOBIETA, 21 LAT ponad rok temu

Ryzyko związane z gastroskopią

Gastroskopia to badanie wykonywane w celu oceny stanu układu pokarmowego. Czy może być ono dla nas niebezpieczne? Zapoznaj się z wypowiedzią eksperta na ten temat.

Witam,
Zdiagnozowanie przyczyny Pani problemów gastrologicznych powinno odbywać się na podstawie obserwacji. Zalecam przez najbliższy czas prowadzić dzienniczek żywieniowy, w którym będzie Pani wpisywała wszystkie produkty, napoje i ilości jakie Pani dziennie przyjmuje (minimum 3-4 dni, w tym musi być dzień weekendowy) wraz z zapisami stanu Pani żołądka, jelit i innymi, jakie Pani zaobserwuje. Gdy będzie Pani już miała zapisany dzienniczek proszę skontaktować się z dietetykiem (zapraszam do kontaktu: m.rapacka@dietanamiare.pl), aby przeanalizować przyczyny żywieniowe.
Pozdrawiam,
Magdalena Rapacka

0
Kamila Ziemann Dietetyka
60 poziom zaufania

Witam, a czy Pani przypadkiem nie pije wody? Jeśli zmieniła Pani pieczywo pszenne na żytnie, czyli zwiększył się błonnik to powinna Pani czuć się lżej a brzuch powinien być mniejszy. Chyba że nie pije Pani wody, więc błonnik nie ma szans na wykonanie swojej pracy, a może wręcz działać zapychająco. Poza tym żyto będzie miało dużo sodu i tu znowu pojawia się woda - jeśli Pani jej nie pije, będą zatrzymywały się płyny w organizmie. Podsumowując: proszę codziennie wypijać minimum 1,5l dziennie, nie wracać do chleba pszennego, a zacząć jeść pieczywo razowe lub płatki owsiane. Proszę pilnować 5 posiłków dziennie i starać się jeść ostatni posiłek około godz.19 aby dodatkowo nie obciążać wątroby. Sama zmiana pieczywa nie da żadnych pozytywnych skutków. Należy popracować nad całością jadłospisu. Pozdrawiam, Kamila Ziemann

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty