Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Dzień dobry,
U niektórych osób spożycie gorzkiego kakao i ciemnej czekolady może przyczyniać się do rozwoju objawów ze strony układu oddechowego w postaci choćby nieżytu nosa. Ma to miejsce w przypadku nietolerancji histaminy, która jest hormonem tkankowym zaliczanym do grupy amin biogennych. Objawy nietolerancji histaminy są liczne, bardzo zmienne i obejmują przewód pokarmowy (ból brzucha, biegunka, wymioty), skórę (pokrzywka, zapalenie skóry, świąd), układ oddechowy (nieżyt nosa, przekrwienie błony śluzowej nosa, astma), układ sercowo-naczyniowy (niedociśnienie i zaburzenia rytmu serca) oraz układ nerwowy (bóle głowy). Diety o niskiej zawartości histaminy są obecnie przede wszystkim stosowane w celu zmniejszenia objawów nietolerancji histaminy, czyli zaburzenia charakteryzującego się zwiększonym stężeniem tego związku chemicznego w osoczu, głównie z powodu zmniejszonej aktywności oksydazy diaminowej (DAO), enzymu metabolizującego histaminę. Ze względu na to, iż tego typu diety z reguły wykluczają żywność, w tym wiele wartościowych produktów pochodzenia roślinnego (poszczególne warzywa, owoce, orzechy, gorzkie kakao), którą pacjenci kojarzą z początkiem epizodu wystąpienia niepokojących symptomów nietolerancji, należy w pierwszej kolejności skontaktować się z lekarzem alergologiem w celu faktycznego potwierdzenia występowania nietolerancji histaminy.
Z wyrazami szacunku,
Mgr Mateusz Durbas
Dietetyk Kliniczny i Sportowy
https://mateuszdurbas.pl/
https://www.facebook.com/mateuszdurbasdietetyk/
https://www.instagram.com/mateuszdurbasdietetyk/?hl=pl
https://ranking.abczdrowie.pl/d/mateusz-durbas-dietetyk-krakow-81424
Pytanie za 100 000 zł. Przyjedź kiedyś to pogadamy.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaką dietę trzeba stosować po usunięciu pęcherzyka żółciowego? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Wpływ czekolady na zdrowie człowieka – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Czy biała czekolada jest zdrowa? – odpowiada mgr Agnieszka Płóciniak
- Jakie węglowodany zawiera gorzka czekolada? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jedzenie gorzkiej czekolady na diecie – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Co jeść na diecie redukcyjnej? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Jaką czekoladę najlepiej wybierać? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Co jeszcze mogę zrobić, aby odchudzanie przyniosło skutek? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Odchudzanie a czekolada – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Jak leczyć ten problem z kompulsywnym objadaniem się? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas