Stosowanie środków przeczyszczających przy prawidłowej diecie

Witam! Od 2 lat niemal non stop stosuję środki przeczyszczające,bo bez nich nie mogę się załatwić.Byłam już u 4 gastrologów którzy leczyli tylko objawowo.Zdrowo się odżywiam,piję dużo wody i dużo błonnika,regularnie ćwiczę a to powoduje tylko pogorszenie zaparć,wzdęcia i obrzęki,do tego hemoroidy. Nie mam niedoczynności,przechorowałam HBV ale transaminazy są w normie.Męczę się od kilku lat,strasznie mi to utrudnia życie,aż naszły mnie myśli depresyjne. Co mi może dolegać?Proszę o pomoc
KOBIETA, 23 LAT ponad rok temu

Zalety gastroskopii

Gastroskopia to badanie, które pomaga wykryć schorzenia układu pokarmowego. Obejrzyj film i dowiedz się, jakie są zalety tego badania. Na ten temat wypowiada się lek. Marcin Radkowski.

Urszula Forenc Dietetyk, Wrocław
57 poziom zaufania

Dzień dobry.
Jako dietetyk, proponuję Pani RADYKALNĄ zmianę diety. Zakładając, że nie jest Pani chora - co sugerują liczne wizyty u specjalistów - możliwe, że Pani organizm źle reaguje na jakiś składnik diety. Najczęściej występuje wrażliwość na zboża, szczególnie pszenicę bogatą w białka glutenu oraz na mleko. Bardzo często obie wrażliwości występują razem. I nie ma tu nic do rzeczy (w takim przypadku) spożycie błonnika i wody.
Najlepiej byłoby nawiązać stałą współpracę z dietetykiem, aby monitorować efekty diety. Tak na szybko proponuję jednak Pani zainteresowanie tzw. dietą paleo, która eliminuje właśnie zboża i nabiał.
Można w sieci znaleźć sporo informacji, polecam to: http://www.tlustezycie.pl/p/paleo.html
W skrócie - dietę opiera Pani na warzywach (polecam dużo sałat różnego rodzaju, szczególnie w sezonie), jajach, mięsie, drobiu, podrobach, rybach, trochę owoców i bulw (ziemniaki, bataty), do tego zdrowe tłuszcze jak masło, oliwa i NIERAFINOWANY olej rzepakowy (np. w Lidlu), odradzam popularne oleje roślinne. Kasze bezglutenowe jak gryczana i jaglana. Do tego suplementacja dwiema łyżkami tranu dziennie - dla przeciwzapalnych kwasów omega-3 i witaminy D. Do picia woda, kawa, herbata (3 filiżanki dziennie łącznie kawy i herbaty). Po 4-6 tygodniach takiej diety powinna Pani się zorientować, czy jest poprawa. Na pewno będzie, jeżeli nie - to problem nie leży w diecie albo warto zrobić badania pod kątem alergii na różne składniki jak jaja czy orzechy.
Jeżeli jednak poczuje się Pani lepiej, to można wprowadzić tłusty nabiał jak sery i śmietana (nie mleko!), kefiry i jogurty. Później można wprowadzić mleko, też pełnotłuste. Do zbóż glutenowych (pszenica, żyto) nie polecam wracać.
Pierwsze dwa tygodnie na takiej diecie mogą być trudne - organizm musi się przyzwyczaić do zmniejszonej ilości węglowodanów, może Pani czuć się zmęczona i rozdrażniona, ale warto przeczekać ten okres, żeby się przekonać jaki będzie efekt końcowy.
Obiecuję, że szanse na powrót do zdrowia są ogromne!
Dla inspiracji polecam filmik pani dietetyk z Opola: https://www.youtube.com/watch?v=CQdcaM-KPGo
O diecie paleo: https://www.youtube.com/watch?v=5GwQT_DVOPo
Pozdrawiam i życzę powodzenia!

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty