Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Dzień dobry,
jako psycholog nie mogę się w taki sposób wypowiadać w kwestiach medycznych, ale jeśli ma Pani wątpliwości, to proszę skonsultować to z innym lekarzem.
Pozdrawiam.
zajaczkowski-psychoterapia.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dlaczego osoby uczulone na orzeszki ziemne nie mogą przyjmować izoteku? – odpowiada Lek. Beata Wańczyk-Dręczewska
- Czy alergia pokarmowa może pojawić się w każdym wieku? – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Czy glikokortykosteroidy mogą powodować wstrząs anafilaktyczny? – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Przyrost masy po stosowaniu Doxepinu na nerwicę – odpowiada Mgr Patrycja Stajer
- Astma oskrzelowa o podłożu alergicznym – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Metody diagnostyki uczuleń na leki – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Jak odstawć lek Doxepin Teva? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Czy Dexaven miał wpływ na wyniki badań alergologicznych? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy można ciągle przyjmować leki przeciwastmatyczne? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Reakcja organizmu po odstawieniu leków antyhistaminowych – odpowiada Aleksander Ropielewski
artykuły
Czy masz skłonności do nerwicy?
Nerwice, czyli zaburzenia lękowesą grupą zaburzeń
Jak sprawdzić, czy jest się uczulonym na szczepionki przeciw COVID-19? Wyjaśnia prof. Ewa Czarnobilska
- Do mojej poradni zgłasza się wielu pacjentów
Traktujmy psychosomatyków poważnie
Materiał prasowy: Prószyński Media Fragment książ