Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Witam serdecznie,
Przewlekłe zapalenie oskrzeli można rozpoznać, jeżeli objawy występują przez dwa lata (w każdym roku minimum trzy miesiące objawów). Tak więc objawy trwają zbyt krótko.
W Pana przypadku, być może w wyniku toczących się infekcji, doszło do nasilenia objawów astmy i zaostrzenia choroby. Wskazana jest wizyta u lekarza prowadzącego Pana chorobę i być może intensyfikacja leczenia przeciwastmatycznego. Proszę z tym nie zwlekać.
Jeżeli chodzi o zdjęcie płuc to można go wykonać w celu wykluczenia ewentualnego atypowego zapalenia płuc.
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Suchy kaszel i przewlekły ból gardła – odpowiada Dr n. med. Krzysztof Jach
- Co oznacza przewlekły suchy kaszel? – odpowiada Lek. Konstanty Dąbski
- O czym świadczy duszący kaszel i delikatny ból gardła? – odpowiada Lek. Wojciech Zygmunt
- Co stosować na przewlekły suchy kaszel? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Leki na kaszel suchy a ból gardła – odpowiada Lek. Magdalena Pikul
- Przewlekły suchy kaszel poprzedzony gorączką – odpowiada Lek. Magdalena Parys
- Jak wyleczyć przewlekły suchy kaszel? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Męczący i suchy kaszel a zapalenie tchawicy – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Przewlekły kaszel i podrażnione gardło – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Suchy i uporczywy kaszel oraz zapalenie oskrzeli – odpowiada Lek. Marcin Koncewicz