Kobieta , 18 lat Witam! Mam 18 lat, waże 53kg i mam 164 cm wzrostu. Postanowiłam przejść na zdrową dietę, nie mam zamiaru chudnąć, bardziej utrzymać wage i nabić trochę mięśni. Mam pytanie, jaka powinna być najlepsza dawka kalorii i co powinna zawierać taka dieta żeby wraz z ćwiczeniami nie schudnąć za dużo? Z góry dziękuję!
Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
Mgr Adrian Kowalewski 69
Mgr Adrian Kowalewski Dietetyk, Toruń 69 poziom zaufania
Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Pani kaloryczność obliczona szacunkowo powinna wynosić około 2000 kcal. Chcielibyśmy jednak zaznaczyć, że wartość ta nie jest dokładna. Jednym z podstawowych badań w celu ustalenia odpowiedniej kaloryczności diety jest analiza masy i składu ciała na zasadach bioimpedancji elektrycznej. Urządzenia umożliwiające taki pomiar znajdują się w dobrze wyposażonych gabinetach dietetycznych. Zdrowe odżywianie to nic innego jak spożywanie 4-5 posiłków dziennie, w równych odstępach czasu. Wybieramy produkty bogate w węglowodany złożone (produkty z pełnego przemiału, bogate w błonnik pokarmowy), pełnowartościowe białko (zawarte w produktach zwierzęcych i roślinnych) oraz odpowiednie tłuszcze, szczególnie nienasycone kwasy omega-3. Ich dobrym źródłem są ryby, owoce morza, oleje roślinne, orzechy i nasiona. Nie można zapominać także odpowiedniej podaży płynów. Eliminujemy z diety cukry proste, a także produkty wysokoprzetworzone, z dodatkami różnych, niepotrzebnych substancji, np. cukru (jogurty smakowe, napoje słodzone itd.). W celu dokładnego określenia kaloryczności diety oraz zindywidualizowanego, zbilansowanego jadłospisu zachęcamy do wizyty u profesjonalnego dietetyka.

Poradnia Dobry Dietetyk Toruń
tel. 887 433 444

Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Dzień dobry!
W prawidłowo skomponowanym jadłospisie powinny znaleźć się produkty bogate w pełnowartościowe białko - ryby, jaja, mięso (zarówno chude i tłuste -> tłuszczu się NIE BOIMY, jest nam niezbędny dla zachowania zdrowia :) ), witaminy i minerały - warzywa i owoce (ze względu na zawartość cukru max 2 porcje owoców dziennie), orzechy, nasiona.
Z menu należy całkowicie wyeliminować żywność przetworzoną i bogatą w cukier.
Jeśli będzie Pani miała pytania proszę o kontakt chętnie pomogę.

Pozdrawiam,
Katarzyna Wawrzyniak
k.wawrzyniak@odzywiajsiezdrowo.pl

Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Witam Panią,

W tym momencie posiadam zbyt mało informacji na Pani temat, aby ustalić konkretny jadłospis. Skuteczna dieta powinna być dobrana pod względem Pani zapotrzebowania energetycznego. Musiałabym zebrać wywiad żywieniowy i zdrowotny. Jeżeli byłaby Pani zainteresowana zachęcam do kontaktu drogą mailową. Z pewnością jednak powinna Pani skupić się na regularności posiłków (5 posiłków dziennie w odstępach ok. 3h), bez dodatkowego dojadania pomiędzy wyznaczonymi godzinami.
Dzień należy zaczynać od pełnowartościowego śniadania. W ten sposób od rana pobudzamy swój organizm do działania, przyspieszamy przemianę materii i każdy kolejny posiłek będzie lepiej trawiony. Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Ważne, aby posiłek był pełnowartościowy, bogaty w węglowodany złożone, które stanowią główne źródło energii. Polecam produkty pełnoziarniste, które są wolno trawione, stopniowo uwalniają glukozę do krwiobiegu, nie następuje gwałtowny skok cukru, a my na długo odczuwamy sytość. Takie śniadanie poprawi również koncentrację, samopoczucie i zniweluje senność. Ważnym składnikiem śniadania jest także białko, ponieważ na jego strawienie organizm zużywa spore ilość energii. Pamiętajmy także o owocach i warzywach. Dostarczą one niezbędnych witamin oraz składników mineralnych.
Kolejne posiłki powinny być zjadane w odstępach około 3h. Nie powinniśmy dopuszczać do wielkiego głodu. W przeciwnym wypadku po powrocie do domu ,,opróżnimy pół lodówki’’. Spożywanie dużych porcji przyczynia się do gwałtownego wydzielaniu insuliny, która sprzyja odkładaniu się tkanki tłuszczowej.
Ostatni posiłek należy spożywać ok. 2-3h przed snem. Nie trzymajmy się stereotypowej godziny 18:00 przeznaczonej na ostatni posiłek, ponieważ chodząc późno spać i tak skusimy się na niezdrową przekąskę. Kolacje powinny być dość lekkie i nie zawierać dużej ilości węglowodanów.
Powinna Pani również pić od 1,5 do 2 litrów wody dziennie, najlepiej pomiędzy posiłkami, aby zapewnić wystarczającą ilość płynów w organizmie. Należy unikać potraw smażonych i tłustych oraz żywności typu fast food. Można dowolnie stosować przyprawy i zioła aromatyczne, ale ograniczać sól.
Unikamy również cukru, słodyczy a także żywności silnie przetworzonej typu instant, parówki, pasztety itp. Należy czytać etykiety. Zawsze należy zwracać uwagę nie tylko na wartość kaloryczną, ale także na zawartość tłuszczów nasyconych, cukrów i sprawdzać, czy produkt zawiera mało sodu.
Wprowadzi Pani w życie wszystkie moje zalecenia. Mam nadzieję, że przyniesie to pożądane efekty.
Jeżeli chciałaby Pani podejść do sprawy jeszcze bardziej profesjonalnie to proponuje ułożenie indywidualnej diety. Wymaga to jednak zebrania wywiadu żywieniowego i zdrowotnego. W tym celu zaprosiłabym Panią na konsultację dietetyczną. Pacjentów przyjmuję w Warszawie. Jeżeli nie jest Pani z Warszawy prowadzę również konsultacje online.
W razie dodatkowych pytań lub chęci ułożenia indywidualnej diety zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

  • Modelowanie sylwetki – Zabiegi modelujące mają na celu zmniejszenie objętości komórek tłuszczowych oraz usunięcie fałd tłuszczu bez użycia skalpela, a tym samym bez konieczności pozostawania w szpitalu. Jednakże aby zabieg modelujący był bezpieczny, najlepiej wykonywać go w dobrych gabinetach chirurgii plastycznej lub kosmetologicznych.
  • Zdrowe odżywianie – Zdrowe odżywianie staje się coraz popularniejsze. Rośnie liczba osób, które chcą odżywiać się prawidłowo. Zdrowe żywienie odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia, a tym samym determinuje długość życia. Złe nawyki żywieniowe przyczyniają się do wielu chorób cywilizacyjnych – otyłości, cukrzycy typu 2, chorób układu krążenia oraz nowotworów.

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników:

Artykuły na ten temat
Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

10 zasad zdrowego odżywiania, których nie znasz

10 zasad zdrowego odżywiania, których nie znasz

Racjonalne odżywianie Podstawą zdrowego żywienia są produkty pełnoziarniste, chude mięso, nabiał, owoce oraz warzywa. Istotna jest również ilość i częstotliwość spożywanych posiłków oraz łączenie ze sobą poszczególnych grup żywności. Co warto wiedzieć? Im...

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Jak zdrowo się odżywiać?

Jak zdrowo się odżywiać?

Jak się zdrowo odżywiać? - to pytanie dręczy każdego, kto dba o swoje zdrowie i chce posiadać zgrabną sylwetkę. Zdrowa dieta to przede wszystkim dostarczanie organizmowi w odpowiednich ilościach składników odżywczych (białko, tłuszcze, węglowodany, witaminy,...

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Odżywiaj się jeszcze zdrowiej!

Wszyscy wiemy, że zdrowa i zbilansowana dieta, bogata w warzywa i owoce, daje wyłącznie pozytywne rezultaty dla naszego zdrowia, samopoczucia i wyglądu. Jednak sposób, w jaki przygotowujemy, przechowujemy i kupujemy jedzenie, może uczynić zdrową dietę...

Żywienie

Zdrowe odżywianie

Zdrowe odżywianie staje się coraz popularniejsze. Rośnie liczba osób, które chcą odżywiać się prawidłowo. Zdrowe żywienie odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia, a tym samym determinuje długość życia. Złe nawyki żywieniowe przyczyniają się do wielu...

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Zasady zdrowego odżywiania

Zasady zdrowego odżywiania

W ostatnich latach temat zdrowego odżywiania stał się bardzo powszechny i modny. Taki trend będzie się utrzymywał ze względu na kojarzenie „zdrowego odżywiania" ze szczupłą sylwetką. Choć od dziesięcioleci bada się wpływ poszczególnych produktów na stan...

Zdrowe odżywianie

Gwiazdy, które zdrowo się odżywiają

Gwiazdy, które zdrowo się odżywiają

Olivia Wilde Ta amerykańska aktorka była niegdyś restrykcyjną weganką. Osobiście znajduje ona zależność pomiędzy dietą, którą stosuje a pięknym wyglądem i świetnym samopoczuciem. Gwiazda (m.in. serialu „Dr House"), jeśli nawet dodaje coś ekstra do swojej...

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Zdrowe produkty, które jedzą gwiazdy

Zdrowe produkty, które jedzą gwiazdy

Jedzenie, a nieskazitelna skóra gwiazd Gwiazdy wyjątkowo starannie dbają o swój wygląd za pomocą kosmetyków pielęgnacyjnych oraz profesjonalnych zabiegów z zakresu kosmetologii oraz medycyny estetycznej. Poza tym, mając na uwadze dobro swojej urody, często...

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Czego powinniśmy nauczyć się od Brazylijczyków na temat zdrowej diety?

Czego powinniśmy nauczyć się od Brazylijczyków na temat zdrowej diety?

Co kilka lat rząd każdego państwa publikuje dokument, który zawiera normy żywienia i zalecenia dotyczące diety obywateli. Okazuje się, że bardzo dobre wytyczne dotyczące żywienia mają Brazylijczycy. Co znalazło się w ich normach żywieniowych i jak to...

Zdrowe odżywianie

Zielone jest zdrowe

Zielony jęczmień, hit dietetyczny ostatniego czasu, można z powodzeniem zastąpić znacznie tańszymi kiełkami różnych roślin czy glonami. Mówi o tym Hanna Stolińska-Fiedorowicz, dietetyk kliniczny z Instytutu Żywności i Żywienia w rozmowie z Anną Piotrowską....