Co wiesz o alergii pokarmowej u dzieci?
Sprawdź, czy tej choroby można uniknąć, np. odpowiednim odżywianiem w czasie ciąży. Z filmu dowiesz się również, czy alergia jest chorobą, z której nie można zostać wyleczonym, a także kiedy najlepiej badać dzieci pod kątem alergii.
Witam,
obecnie dużo mówi się o nadwrażliwości na gluten – dotyczy to osób, które nie chorują na celiakię i nie mają alergii na gluten. U osób takich – a szacuje się, że może to być aż 50% – nie pojawiają się typowe przy celiakii przeciwciała tTg i EMA, ale występuje pozytywny wynik przeciwciał AGA. Nie stwierdza się wówczas alergii na pszenicę, wyściółka jelit również nie budzi zastrzeżeń. O celiakii przeczyta Pani tutaj: https://portal.abczdrowie.pl/alergia-na-gluten.
Jednak, jeżeli u pacjenta pojawia się któryś z objawów typowych dla nadwrażliwości na gluten (zmiany skórne, zaburzenia trawienia, w tym biegunki, wzdęcia, zaparcia itd.), to wprowadzenie diety bezglutenowej może być uzasadnione. O to najlepiej zapytać lekarza bądź skierować się do dietetyka, który zadba o ułożenie zbilansowanej diety, eliminującej składnik szkodzący pacjentowi. Odsyłam do materiału pod tym adresem: https://portal.abczdrowie.pl/nietolerancja-glutenu.
Natomiast prawdopodobnie ma Pani alergię na pszenicę – w takiej sytuacji badanie na przeciwciała TG2 i EMA wychodzi ujemne, zaś testy skórne – dodatnie. Wówczas z diety należy wykluczyć tylko pszenicę, a nie gluten. Być może zainteresuje Panią ten artykuł: https://portal.abczdrowie.pl/bialka-pszenicy-moga-powodowac-rozwoj-powaznych-schorzen.
Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy to oznacza, że mam zaprzestać jedzenia glutenu oraz pszenicy? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Jak potwierdzić badaniami nietolerancję glutenu? – odpowiada Mgr inż. Ewa Myszka-Nowakowska
- Czy nietolerancja glutenu może mieć związek z celiakią? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Czy trójglicerydy na poziomie 40 mg/dl mogą świadczyć o nietolerancji glutenu? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy faktycznie mam wykluczyć gluten z diety? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Czy powinnam wykonać badanie na celiakię, jeżeli okazało się, że to alergia? – odpowiada Mgr Joanna Szmitka-Ĺuszczyk
- Jak dostosować dziecku dietę? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Jakie badanie powinnam wykonać, aby sprawdzić czy jestem uczulona na gluten? – odpowiada Mgr Alicja Golonka
- Podejrzenie nietolerancji glutenu – odpowiada Mgr Marzena Wiśniewska
- Ograniczenie nadmiernej produkcji gazów jelitowych – odpowiada Ewa Kozłowska
artykuły
Przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej. Co oznaczają?
Przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej
Ciężko ci schudnąć i ciągle masz wzdęcia? Przyczyną może być celiakia
Zaburzenia wchłaniania składników odżywczych przy
Nietolerancja glutenu - objawy, badania, dieta
Nietolerancja glutenu może dawać niejednoznaczne o