Dieta podczas stosowania leków na reumatoidalny artretyzm

Miesiac temu postawiono mi diagnoze reumatoidalny artretyzm i zaczelam zazywac ciezkie leki przeciwzapalne (methotrexaat, plaquenil). Leki te wywoluja tez rozne reakcje uboczne, jak na przyklad mdlosci. Poza tym przez ostatni okres w zwiazku ze zmeczenieniem prowadzilam b. passywny tryb zycia, co spowodowalo przybranie kilku kilogramow na wadze. Lekarz przepisal mi uzupelniajaco kwas foliowy. Jak powinna wygladac moja dieta przy tego typu lekach i co powinnan jesc by 'zdrowo' schudnac.
KOBIETA, 41 LAT ponad rok temu

Dieta 1000 kalorii

Dieta powinna byc odpowiednio uposażona w białko pochodzenia roślinnego jak i białko zwierzęce. Nadmiar białka może wzmagać procesy zapalne, stąd warto zrobić kilka dni diety jarskiej w czasie całego tygodnia. Również dieta powinna być bogata w kwasy NNKT, a ubogą w tłuszcze zwierzęce. Zatem odrzucamy tłuste mięsa na rzecz ryb, najlepiej morskich. Również warto wprowadzić do diety wybrane rodzaje ziaren, trzeba jednak pamiętać, że są to produkty wysokokaloryczne i należy je jeść w odpowiednich, indywidualnie dobranych proporcjach. Aby mogła Pani "zrzucić" nabrany balast, proszę w jeść posiłki mało objętościowe a często. Również zwiększyć ilość jadanych warzyw, kosztem owoców wysokocukrowych. Ograniczyć spożywanie produktów przetworzonych i oczyszczonych, np. zamiast ziemniaków zjeść na obiad ok. 30-40 g kaszy gryczanej czy ryżu brązowego, z dodatkiem chudego mięsa i sporej porcji warzyw. Zdecydowanie wyeliminować słodycze, alkohol, żółte sery, napoje gazowane. W miarę możliwości zdrowotnych korzystać z możliwej aktywności fizycznej. Pozdrawiam i życzę zdrowia.

0

Mam nadzieję, że zgłosiła Pani działanie leków na Pani organizm. Methotrexate nie jest jedynym lekiem na RZS i można skorzystać z innych środków (sama brałam methotrexate, a także arechinę, sulfasalazynę, cyklosporynę, sterydy, a teraz Enbrel). Tak więc możliwości terapii jest kilka.
Methotrexate zmniejsza ilość kwasu foliowego w organizmie, dlatego też wskazana jest jego suplementacja. Niemniej z diety też można go uzyskać (chociaż już nie w takim stopniu, jakiego wymaga organizm) - kwas foliowy znajduje się we wszystkich... liściach. Natka pietruszki, sałata, jarmuż, kapusta, szczypiorek i wiele innych warzyw powinno się pojawić w diecie osoby chorej na reumatyzm. Jednakże nie wszystkie warzywa są wskazane! Część warzyw ma właściwości prozapalne: pomidor, papryka, bakłażan i ziemniaki, czyli tzw. psiankowate. Żeby ograniczyć stany zapalne, z diety należy wykluczyć także słonecznik, olej z pestek winogron, olej słonecznikowy, a często także mleko (wraz z produktami mlecznymi) oraz gluten (pszenica, żyto, owies, jęczmień).
Wskazana jest suplementacja kwasami tłuszczowymi omega - 3. I proszę nie zapominać o tzw. osłonie dla żołądka! Siemię lniane jest najlepsze :)

Pozdrawiam i życzę dużo zdrowia.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty