Zapytaj lekarza

1 , 0 1 0 , 2 4 8

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Czy płatki kukurydziane są zdrowe?

Dzień dobry, Mam 28 lat , 170 cm wzrostu, moja waga to 55-57 kg. Chciałabym zapytać. czy jedzenie płatków kukurydzianych jest zdrowe? Dbam o dietę i nie chciałabym przytyć. Zastanawiam się czy jedzenie płatków kukurydzianych na śniadanie jest zdrowe? Jakie składniki, witaminy zawierają płatki kukurydziane? Czy płatki kukurydziane są zdrowsze, niż płatki owsiane? Które z nich mają więcej korzystnych składników mineralnych? Które płatki lepiej sprawdzą się w utrzymaniu wagi, a nawet do zrzucenia kilku kilogramów? Słyszałam, że płatki kukurydziane są zdrowe, ale nie wiem jak jest w rzeczywistości. Proszę o informację. Z góry dziękuję za informację. Pozdrawiam
KOBIETA, 28 LAT ponad rok temu

Ekologiczne warzywa i owoce

Płatki kukurydziane są zdrowe, ponieważ zawierają węglowodany złożone, witaminę C oraz witaminy z grupy B. Ale spośród różnych rodzajów płatków są one najrzadziej polecane - zawierają bowiem najwięcej sodu (składnika, którego i tak jest w naszej diecie zdecydowanie za dużo), a najmniej wapnia, fosforu, żelaza, magnezu, witaminy E. Zdecydowanie więcej mają tych składników płatki owsiane oraz pszenne. Płatki kukurydziane z kolei zwierają więcej witamin z grupy B.

A więc wszystko zależy od tego, w jakim celu się je stosuje - czy mają dostarczyć konkretnych składników odżywczych, czy wspomagać odchudzanie. Jeśli mają mieć formę jedynie składnika wspomagającego odchudzanie, to polecałabym otręby pszenne, płatki owsiane lub pszenne.

Dietetyk w Szpitalu Grochowskim im. dr n. med. Rafała Masztaka w Warszawie.
umów wizytę 0
Przemysław Zarzeczny Stażysta/Rezydent, Wrocław
59 poziom zaufania

Naturalne płatki są wytwarzane z ziaren zbóż: owsa, pszenicy, jęczmienia, żyta, kukurydzy i ryżu i nic poza ziarnami nie powinno się w nich znajdować. Podczas produkcji ziarna pozbawia się łusek, a potem tylko poddaje się je sprasowaniu, dzięki czemu całe bogactwo składników pozostaje w środku. Zwykłe płatki przed jedzeniem trzeba ugotować albo moczyć 12 godzin. Tylko płatki błyskawiczne, poddane specjalnej obróbce hydrotermicznej, można jeść od razu, ale za to są one mniej wartościowe pod względem odżywczym. Głównym walorem płatków zbożowych jest błonnik. Ten nierozpuszczalny poprawia perystaltykę jelit, zapobiega zaparciom, chroniąc przed nowotworem jelita grubego. Błonnik rozpuszczalny usprawnia procesy metaboliczne, obniża stężenie glukozy i cholesterolu we krwi. Szybko daje uczucie sytości, zmniejsza głód, chroniąc przed tyciem i wspomagając odchudzanie. Jednak takie właściwości ma tylko błonnik w formie nieprzetworzonej, który występuje w naturalnych produktach.
Płatki kukurydziane są zdrowym produktem, który może gościć w zdrowej diecie. Zawierają one złożone węglowodany oraz witaminy: głównie witaminę C i z grupy B. Niestety, płatki kukurydziane posiadają dużą zawartość sodu (Na), który odpowiada za retencję wody w organizmie i sprzyja podniesieniu ciśnienia tętniczego. Ponadto płatki te zwierają stosunkowo niewiele wapnia, żelaza, fosforu czy innych mikroskładników.
Tak więc płatki kukurydziane mogą gościć w menu, lecz powinny być stosowane co jakiś czas, na zmianę z innymi płatkami.

umów wizytę 0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Strefa Kobiety