Zapytaj lekarza

1 , 0 1 8 , 7 9 3

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Jak jeść zdrowo i nie chudnąć?

Dzień dobry. Od czterech lat staram się odżywiać zdrowo, unikam "chemii" i kupnych słodyczy. Moje pytanie brzmi: jak jeść zdrowo i NIE chudnąć? Przez te kilka lat straciłam 7kg, w tym momencie przy wzroście 158 ważę 47kg (lat 23). Jem śniadania, posiłki regularne, nie podjadam, nie jem wieczorem. Lubię słodycze, ale jak jem to mam wyrzuty sumienia. Ostatnio czytałam dużo o szkodliwości pszenicy, ale boję się, że jeśli z niej zrezygnuję, to znów schudnę i będę miała niedowagę. Proszę o radę.
KOBIETA, 24 LAT ponad rok temu

Witam, bardzo dobrze, że przestrzega Pani zasad zdrowego żywienia. Szczególnie polecam bazowanie na piramidzie żywieniowej (obowiązuje nowy schemat piramidy!) i dbanie o regularność posiłków. Wówczas nie ryzykujemy, że organizm mimo że otrzymuje zdrowe produkty zacznie odkładać z obawy że przerwy między posiłkami są zbyt duże. Aby utrzymać wagę należy dostarczyć odpowiednią ilość kcal do Pani zapotrzebowania. Najlepiej zacząć od wyliczenia całkowitej przemiany materii. Ograniczanie ilości kcal, czy to w wyniku spożywania mniej kalorycznych produktów spożywczych czy poprzez wysiłek fizyczny, wpłynie na redukcję masy ciała więc może tutaj są zbyt duże rozbieżności i w efekcie Pani waga spada. Zalecałabym przede wszystkim wykonanie badań krwi w celu wyeliminowania czynników zdrowotnych które mogą wpłynąć na spadek wagi ii wykluczeniu ew niedoborów wynikających ze spadku pasy ciała,

Jeżeli do tej pory dobrze Pani tolerowała gluten i nie ma podejrzenia o nietolerancje to nie jest wskazane aby stosować dietę bezglutenową. Oczywiście warto urozmaicać dietę wprowadzając zboża bezglutenowe, szczególnie proso, amarantus. W razie podejrzenia nietolerancji zaleca się dietę eliminacyjna ale najlepiej pod kontrolą lekarza aby uniknąć ew niedoborów wynikających z diety bezglutenowej.

Jako psychodietetyk zwracam uwagę aby nie traktować drobnych odstępstw od zdrowych żywienia (słodycze) jako braku silnej woli. Jeżeli kontroluje Pani ilości spożywanych słodyczy i równocześnie dba o zdrowe odżywianie to nie ma obaw że dojdzie do niedoborów składników odżywczych. Oczywiście warto aby te ilości słodyczy były spożywane sporadycznie i najlepiej o takiej porze dnia aby można było spalić część kcal. Zachęcam również do wprowadzania zdrowych zamienników dla ulubionych smakołyków i nie podjadanie między posiłkami. W razie wątpliwości proszę kontakt.

0

Proszę nie sugerować się wszystkimi nowinkami, pewne rzeczy są szkodliwe (np. konserwanty, niektóre barwniki) a niektóre szkodzą pewnym osobom a innym nie. Proszę nie demonizować słodyczy, ja też je bardzo lubię. Proszę sobie robić w domu słodkie desery owocowe, z orzechów, pestek dyni, sezamu, budynie, galaretki, ciasta . Będą zdrowsze niż te ze sklepu , które zawierają tłuszcz palmowy, spulchniacze i konserwanty i zbyt dużo cukru. Ważny jest też umiar - więc nie trzy razy dziennie a najwyżej raz.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Strefa Kobiety
Ważne tematy