Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Można wykonać testy na nietolerancje pokarmowe z krwi, proszę zapytać swojego lekarza rodzinnego
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Alergia pokarmowa i wyniki testów – odpowiada Mgr Joanna Penza
- Reakcje krzyżowe i nietolerancja pokarmowa – odpowiada Mgr Agnieszka Pierwoła
- Czy refluks może być wynikiem alergii pokarmowej? – odpowiada Amelia Świsłowska
- Alergia pokarmowa a świąd odbytu – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Test na nietolerancję i alergię pokarmową – odpowiada Prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn
- Test na nietolerancję pokarmową – odpowiada Mgr inż. Joanna Brejecka-Pamungkas
- Czy nietolerancja pokarmowa to to samo co alergia pokarmowa typu 3? – odpowiada Mgr Joanna Szmitka-Ĺuszczyk
- Czy test na nietolerancję pokarmową jest refundowany? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy nietolerancja pokarmowa to to samo co alergia pokarmowa? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Opuchnięcie ciała po jedzeniu – odpowiada Mgr inż. Magdalena Kubik
artykuły
IV Dni Alergii i Nietolerancji Pokarmowej
IV edycja Dni Alergii i Nietolerancji Pokarmowej -
Diagnostyczna dieta eliminacyjna - na czym polega i kiedy stosować?
Diagnostyczna dieta eliminacyjna dedykowana jest p
Nietolerancja laktozy - przyczyny, objawy, rodzaje, dieta
Nietolerancja laktozy oznacza, że organizm nie pot