Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Witam! Jeśli jest Pani uczulona na kwas benzoesowy, proszę wyeliminować z diety wszystkie produkty zawierające ten związek chemiczny.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Co jeść przy uczuleniu na żyto? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy alergia na kwas acetylosalicylowy jest tym samym co alergia na aspirynę? – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Alergia na kwas hialuronowy – odpowiada Lek. Klaudia Zwiorek-Czech
- Alergia krzyżowa u 22-latka – odpowiada Mgr Agnieszka Depińska
- Jak dobrać dietę przy alergii na białko? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Test na nietolerancję i alergię pokarmową – odpowiada Prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn
- Alergia na żyto a spożywanie pieczywa – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Alergia przy karmieniu piersią – odpowiada Mgr inż. Aleksandra Kilen-Zasieczna
- Czy istnieje jakaś metoda zapobieganiu alergii? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Co powinnam w pierwszej kolejności wyeliminować z diety? – odpowiada Mgr inż. Angelika Piskorz
artykuły
Diagnostyczna dieta eliminacyjna - na czym polega i kiedy stosować?
Diagnostyczna dieta eliminacyjna dedykowana jest p
Nietolerancja pokarmowa - charakterystyka, produkty powodujące nietolerancje, co można jeść, probiotyk a nietolerancja
Nietolerancja pokarmowa objawia się nieprawidłową
Alergeny pokarmowe a astma
Astma jest bardzo poważną chorobą, niestety zdarza