Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

Redakcja abcZdrowie
82 poziom zaufania

Witamy serdecznie,

opisywane przez Panią objawy mogą być spowodowane przez kilka czynników. Po pierwsze, taki stan może być po prostu efektem stwierdzonej niedawno nietolerancji glutenu. Jeżeli jednak stosuje Pani dietę bezglutenową, to problem wodnistych stolców może leżeć gdzie indziej.

W przypadku gdy taki symptom pojawia się przy miesiączce, to może być on spowodowany właśnie nią. Wskazuje się, że hormony podczas menstruacji mogą wpłynąć na układ trawienny. Chodzi tutaj głównie o progesteron, którego poziom wpływa na pracę jelit.

W przypadku jakichkolwiek wątpliwości zalecamy Pani kontakt z lekarzem, który za pomocą odpowiednich badań będzie w stanie postawić jednoznaczną przyczynę problemu.

W wolnej chwili zachęcamy do zapoznania się z naszym artykułem dotyczącym celiakii:

https://portal.abczdrowie.pl/alergia-na-gluten

Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty