Jakie badania w celu wykluczenia celiakii?

Czy żeby wykluczyć celiakię wystarczy zrobić IgG i Ig? Dodam, że kolonoskopia i endoskopia nic nie wykazały, ale z kolonoskopii nie pobrano wycinków. Dodam, że przed badaniami byłam na diecie bezglutenowej około 4 tygodni, czy to może mieć jakiś wpływ? Stwierdzono u mnie również niedoczynność tarczycy, podwyższone transaminazy, leukopenie, mam afty w jamie ustnej, zmiany nastrojów, ciężko mi przytyć, mam zaparcia, wzdęcia, opuchnięcia nóg. Proszę o odpowiedź. Czy warto dać się do alergologa?
KOBIETA, 23 LAT ponad rok temu

Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

Witam serdecznie!

W przypadku podejrzenia u siebie celiakii, najpierw należy skontaktować się z lekarzem pierwszego kontaktu i omówić wszystkie objawy. Następnie lekarz kieruje nas do gastroenterologa - w międzyczasie nie należy przechodzić "profilaktycznie" na dietę bezglutenową, ponieważ utrudnia to właściwą diagnozę. Następnie wykonujemy badania - oznaczenie przeciwciał Ema, tTg oraz DGP (lub GAF) w surowicy krwi. Do ostatecznego pełnego rozpoznania, może być niezbędne wykonanie biopsji jelita cienkiego, ale wszystkie te badania będą na pewno omówione podczas konsultacji z lekarzem.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty