Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Witam serdecznie!
W przypadku podejrzenia u siebie celiakii, najpierw należy skontaktować się z lekarzem pierwszego kontaktu i omówić wszystkie objawy. Następnie lekarz kieruje nas do gastroenterologa - w międzyczasie nie należy przechodzić "profilaktycznie" na dietę bezglutenową, ponieważ utrudnia to właściwą diagnozę. Następnie wykonujemy badania - oznaczenie przeciwciał Ema, tTg oraz DGP (lub GAF) w surowicy krwi. Do ostatecznego pełnego rozpoznania, może być niezbędne wykonanie biopsji jelita cienkiego, ale wszystkie te badania będą na pewno omówione podczas konsultacji z lekarzem.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy nietolerancja glutenu może mieć związek z celiakią? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Badania w kierunku nietolerancji glutenu – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk
- Jakie badanie trzeba wykonać, aby potwierdzić celiakię? – odpowiada Lek. Jacek Miśkiewicz
- Podejrzenie celiakii a badania diagnostyczne – odpowiada Prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn
- Bóle brzucha i wzdęcia przy celiakii – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz
- Czy ograniczyć mączne jedzenie? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Jakie badania w diagnostyce celiakii – odpowiada mgr inż. Katarzyna Krupińska
- Czy rodzina osoby z wykrytą celiakią powinny poddać się kontrolnym badaniom? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Badania w kierunku celiakii u dziecka – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy konieczne jest stosowanie diety bezglutenowej? – odpowiada Prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn
artykuły
Przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej. Co oznaczają?
Przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej
Zwiększa ryzyko raka jelita cienkiego i zaburzeń psychicznych. "Straszne konsekwencje"
Prof. Stachowska dzieli się historią swojego pacje
Choroba trzewna - objawy, przyczyny, leczenie
Gdzieś na terenach dzisiejszego Iraku i Syrii, w s