Co oznaczają wyniki badań przy celiakii?

W połowie marca została u mnie zdiagnozowana celiakia dodatkowo bakteria Helicobacter pylori (usunięta z organizmu po 2 kuracji antybiotykowej dopiero w maju). Od marca jestem na bezglutenowej diecie. Przestrzegam ją naprawdę restrykcyjnie. Kupuję tylko produkty z przekreślonym kłosem. Unikam niepewnych potraw i produktów. Po 5 miesiącach bez glutenu wykonałem badania krwi pod kątem przeciwciał i ku mojemu zdziwieniu nie uległy one poprawie: Przeciwciała w kl. IgA - dodatni (ponad 200), P/c. p. endomysium (EmA) IgA - dodatni. Wyniki w marca były analogiczne... Czy to normalne? Czy przeciwciała mogą się utrzymywać w organizmie, aż tak długo? Wizytę u gastroenterologa mam co prawda w przyszły wtorek, ale wyniki mocno mnie zaskoczyły, stąd wpis. Morfologia z miesiąca na miesiąc lepsza, hemoglobina już prawie w normie, żelazo się odbudowuje, ferrytyna również, gastrycznie czuję się zdecydowanie lepiej, przez 5 m-cy przybrałem na wadze 12 kilo, brak biegunek czyli niby wszytsko ku dobremu z wyjątkiem tych przeciwciał. Totalnie nie wiem o co chodzi... Z góry dziękuję za informacje zwrotne.
MĘŻCZYZNA, 39 LAT ponad rok temu

Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty