Dlaczego mam wzdęcia po pieczywie?

Dzień dobry, proszę o podpowiedź. Zastanawiam się, dlaczego pieczywo wywołuje u mnie silne wzdęcia. Celiakia odpada, bo gastroenterolog wykluczył ją na podstawie analizy wycinka z gastroskopii. Po prostu okropnie mnie rozdyma po pieczywie. Z rozmów wiem, że jest to dość częsta przypadłość, bo kilka znajomych osób też skarży się na wiatry i wzdęcia po chlebie, a uczulenie na gluten odpada, bo po innych produktach tego nie mają. Co może za to odpowiadać?
MĘŻCZYZNA, 26 LAT ponad rok temu

Wskazania do gastroskopii

Gastroskopia to badanie, które służy ocenie stanu układu pokarmowego. Czy wiesz, jakie są wskazania do wykonania tego zabiegu? Obejrzyj film i zapoznaj się z wypowiedzią eksperta.

Redakcja abcZdrowie
82 poziom zaufania

Witam,

pieczywo bardzo często powoduje wzdęcia z uwagi na składniki w nim zawarte. Gluten jest białkiem roślinnym, z którym ciężko poradzić sobie nawet organizmowi, u którego nie występuje celiakia czy nietolerancja glutenu. Jest ciężkostrawny i źle tolerowany przez organizm ludzki w większych ilościach. Obecnie zboża są genetycznie modyfikowane, by zwiększyć w nich zawartość glutenu, a dodatkowo ten typ białka roślinnego dodawany jest do wielu produktów spożywczych (m.in. wędlin). Proszę zapoznać się z naszym artykułem, tutaj znajdzie Pan więcej szczegółów: https://zywienie.abczdrowie.pl/gluten.

Poza glutenem w pieczywie znajduje się co najmniej kilka innych składników, które mogą zaburzać proces trawienia. Jest to choćby skrobia, drożdże lub zakwas oraz niestety dodatki, tzw. „polepszacze”, które spulchniają i przedłużają trwałość pieczywa. To wszystko wpływa na wystąpienie nieprzyjemnych dolegliwości po spożyciu chleba – u niektórych wzdęcia czy gazy pojawiają się po jednej kromce, u innych – po kilku. Proszę zapoznać się z odpowiedziami naszych ekspertów na podobne pytanie: https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/czy-razowe-pieczywo-powoduje-wzdecia.

Jeżeli zaobserwował Pan taką reakcję organizmu na pieczywo, jak wzdęcia czy bóle brzucha, to jest to sygnał, którego nie należy ignorować. Proszę zwrócić uwagę, czy dolegliwości pojawiają się przy spożyciu każdego rodzaju pieczywa, czy tylko przy pszennym lub – pełnoziarnistym, które zawiera dużą ilość błonnika. Warto wyeliminować produkt wzdymający lub ograniczyć jego spożycie, co powinno zminimalizować ryzyko złego samopoczucia i zaburzonego trawienia.

Zachęcam także do lektury artykułu na temat czynników wpływających negatywnie na pracę jelit: https://portal.abczdrowie.pl/co-na-wzdety-brzuch.

Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty