Dlaczego mam zaparcia przy zdrowej diecie?

Witam. Przy zmianie diety na zdrową mam duże zaparcia, stolec nie jest luzny tylko twardy. Ciężko mi się wypróżniać, mam gazy i wzdęcia. Pije duzo wody ok 3l dziennie. Cwicze 5 razy w tyg. Co mam na myśli zdrowa dieta: razowe, zytnie,pelnoziarniste pieczywo, zero slodyczy, owsianki,muesli, kasze, ryze i makarony pelnoziarniste oraz duzo warzyw i owoców. A kiedy np przez miesiąc jestem na diecie typu pszenny chleb, pszenny makaron mniej ruchu, tyle samo wody- nie mam tego problemu. C,y cos jest ze mną nie tak? Na internecie pisze ze pelnoziarniste produkty są pomocne przy zaparciach. U mnie jest odwrotnie. Prosze o odp.
KOBIETA, 27 LAT ponad rok temu

Jak pozbyć się zgagi?

Redakcja abcZdrowie
82 poziom zaufania

Witam,

prawdopodobnie to pełnoziarniste, razowe produkty powodują u Pani te kłopoty, a nie generalnie zdrowa dieta, woda, warzywa i owoce czy ruch.

Wbrew pozorom produkty zbożowe z pełnego przemiału nie służą wszystkim – są ciężkostrawne, nie poleca się ich osobom starszym, małym dzieciom i chorym na choroby układu pokarmowego (wrzody, refluks, choroby zapalne jelit, w tym IBS, WZJG itp.). Niestety również wiele osób popełnia błąd jedząc np. pieczywo razowe w nadmiarze z przekonaniem, że jest to zdrowy produkt, więc nie trzeba go ograniczać. To często prowadzi do problemów trawiennych – wzdęć, bólu brzucha i zaparć.

Proszę zapoznać się z tym artykułem: https://portal.abczdrowie.pl/ludzie-reaguja-na-pelnoziarniste-pieczywo-w-rozny-sposob.

Decydując się na zmianę diety, zwłaszcza wprowadzając do niej wiele nowych produktów, należy robić to stopniowo, obserwując organizm. Niewykluczone, że niewielkie ilości bogatych w błonnik (który również może mieć działanie zapierające) razowych makaronów i pieczywa będę miały dobroczynny wpływ na Pani jelita i uregulowanie wypróżnień.

Być może odpowiedzi naszych ekspertów na te pytania okażą się pomocne: https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/czy-razowe-pieczywo-powoduje-wzdecia oraz https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/dlaczego-po-zjedzeniu-chleba-zytniego-czuje-bol-brzucha.

Jeśli jednak zaparcia będą pojawiały się mimo to, warto zrezygnować z problematycznych produktów na rzecz delikatniejszego pieczywa pszennego – oczywiście w rozsądnych ilościach.

O problemie zaparć może Pani przeczytać także pod tym adresem: https://portal.abczdrowie.pl/jak-mozna-leczyc-zaparcia.

Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.


0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty