Jakie owoce jeść przy zakażeniu Helicobacter?

Bakteria pylori jakie owoce i warzywa najlepiej jeść? Czy mogę jeść pomidory, paprykę i zieloną sałatę?
MĘŻCZYZNA, 35 LAT ponad rok temu

Grejpfrut na odporność

Redakcja abcZdrowie
82 poziom zaufania

Witam serdecznie,

w przypadku zakażenia bakterią Helicobacter pylori można jeść pomidory bez skórki w momencie lepszego samopoczucia, gdy następuje remisja choroby. To samo tyczy się zielonej sałaty. Jeśli zaś chodzi o paprykę, to jest ona przeciwwskazana, tak samo jak cebula, rzodkiewka, por, kukurydza, kapusta, kalarepa i rośliny strączkowe.

Owoce zalecane w trakcie kuracji zakażenia bakterią Helicobacter pylori to: banany, winogrona, brzoskwinie, jabłka (gotowane lub pieczone), owoce jagodowe, morele i cytrusy. Owoce powinny być soczyste, dojrzałe i nie zawierać pestek oraz skórek. W momencie zaostrzenia choroby przede wszystkim powinny to być owoce przecierane i gotowane.

Wśród zalecanych warzyw wyróżnić można: marchew, buraka, szparagi, szpinak, dynię oraz gotowane ziemniaki (np. w formie puree).

O naturalnych sposobach na walkę z bakterią Helicobacter pylori pisaliśmy w tekście poniżej:

https://portal.abczdrowie.pl/helicobacter-pyroli-naturalne-sposoby-na-walke-z-bakteria.

Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty