Jak pozbyć się zgagi?
Witam serdecznie, opisana przez Panią sytuacja wskazuje na to, że po zmianie diety na warzywa i owoce, które w większości maja działanie alkalizujące (odkwaszające) pozbyła się Pani nadkwaśności i związanej z nią zgagi.
Stosowanie diety owocowo - warzywnej przez okres np. 6 tygodni jest dobrym sposobem na oczyszczenie organizmu, odkwaszenie, usunięcie toksyn, metali ciężkich, przywrócenie właściwej mikroflory jelitowej. Natomiast stosowanie takiej diety przez okres dłuższy może w perspektywie skutkować niedoborami, np. wit. B12, D, E, wapnia, cynku, a przede wszystkim białka i tłuszczu. Dobrze by było zatem gdyby wzbogaciła Pani swoją dietę produktami, które uzupełnią braki, np. warzywa strączkowe (soczewica, fasola, ciecierzyca), orzechy i migdały, awokado, kasza jaglana, oleje tłoczone na zimno (oliwa z oliwek, olej rzepakowy).
Jeżeli byłaby Pani zainteresowana bardziej szczegółową poradą dot. stosowanej przez Panią dietą zapraszam do gabinetu w Gdyni www.dietanacodzien.com
Pozdrawiam
Magdalena Drażba
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Spożywanie gotowanych warzyw i owoców w diecie przy chorobie refluksowej – odpowiada mgr Anna Kołdon
- Brak owoców w diecie – odpowiada Roma Wojtewicz
- Jakie sposoby na odkwaszenie organizmu? – odpowiada Mgr inż. Kamila Szczepaniak
- Koktajle z surowych warzyw zamiast posiłków – odpowiada Mgr Anna Zielińska
- Niewielka obecność warzyw i owoców w diecie a problemy gastryczne – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Wprowadzenie dużej ilości ciemnych owoców i warzyw do diety – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Surowe i smażone owoce a wartości odżywcze – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Problemy gastryczne po zjedzeniu warzyw – odpowiada Mgr inż. Agnieszka Kopacz
- Dieta lekkostrawna a spożywanie warzyw – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Poranne picie letniej wody z cytryną – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik