Moje wynki - morfologia, cholesterol, enzymy wątrobowe

Witam, mam 26 lat, ostatnio robiłam badania. Proszę o interpretację: rbc - 4,53, hct - 42,6, mcv - 94, rdw - 13,1, hgb - 14,7, mch - 32 pg, mchc - 34,5g/dl, plt - 234 10e3/ul, wbc - 5,7, lym - 1,9, lym% - 34%, mid - 0,3, mid% - 0,5%, gra - 3,5, gra% - 61%, crp - 0,5, glukoza - 98, bilirubina całkowita - 0,5, Aspat - 13, alat - 12, sód - 144, potas - 3,8, magnez - 2,5, żelazo - 79,amylaza surowica - 46, mocz - żółty, klarowny, ciężar właściwy - 1030, glukoza, białko, ciała ketonowe, nabłonki - nieliczne płaskie, krwinki białe - 0-1-2 wpw, krwinki czerwone - pojedyncze, ckpw, lipidogram - cholesterol całkowity - 203, hdl - 42,3, %hdl - 18,3, LDL - 146,3, TRÓJGLICERYDY - 72. DZIĘKUJĘ.
26 LAT ponad rok temu

Polscy naukowcy stworzyli sztuczną krew. To może być przełom w transplantologii

Naukowcy z Politechniki Warszawskiej opracowali sztuczną krew, która, jeżeli przejdzie fazę testową, może okazać się przełomem w medycynie. Wszystko ze względu na innowacyjne właściwości. - Nasza krew będzie w stanie przenosić tlen, czyli w tym wypadku nie tylko rozcieńczymy, ale zapewnimy jej też podstawową funkcję, jaką jest transport gazów - zapowiada prof. Tomasz Ciach, kierownik Laboratorium Inżynierii Biomedycznej Wydziału Inżynierii Chemicznej i Procesowej Politechniki Warszawskiej. Do tej pory ta sztuka nie udała się żadnym naukowcom na świecie. Dlatego wciąż trzeba organizować społeczne zbiórki krwi. Dzięki właściwościom związku, w sztucznej krwi będzie można między innymi przechowywać organy do transplantacji. - Organy, które się pobiera do przeszczepu, bywają otłuszczone bądź uszkodzone, to duży problem. Chcielibyśmy, żeby w czasie ich przechowywania, móc je zregenerować - mówi Agata Stefanek, prezes spółki NanoSanguis S.A. i pracownik Wydziału Inżynierii Chemicznej i Procesowej Politechniki Warszawskiej. Wkrótce sztuczna krew będzie testowana na zwierzętach.ZOBACZ TEŻ: Rewolucyjna metoda walki z rakiem

Witam!

W wynikach Pani badań zwracają uwagę nieprawidłowe wysokie stężenia cholesterolu całkowitego i cholesterolu LDL, jak również zbyt niskie stężenie cholesterolu HDL.

Wysokie wartości LDL (tzw. "złego cholesterolu") zwłaszcza, gdy wartości HDL ("cholesterolu dobrego") są obniżone, sprzyjają rozwojowi miażdżycy, czyli innymi słowy zwiększają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Dlatego konieczne jest podjęcie pewnych kroków celem normalizacji nieprawidłowych wyników. Proszę zadbać o regularny wysiłek fizyczny i odpowiednią dietę: ograniczyć ilość tłuszczów zwierzęcych, produktów smażonych, typu fast food. Unikać trzeba także produktów zawierających duże ilości cukrów prostych, takich jak słodkie napoje, soki, słodycze. W zamian za to zwiększyć należy spożycie tłuszczów roślinnych (oliwa z oliwek), świeżych warzyw i owoców, a także ryb.

Za jakiś czas trzeba będzie oczywiście powtórzyć badania gospodarki tłuszczowej, aby sprawdzić skuteczność podjętych działań.

Zakładając, że wartości Mg i Fe zostały podane w mg/dl są one prawidłowe. Do wyniku oznaczenia amylazy nie mogę się odnieść, gdyż zakres norm jest różny dla różnych laboratoriów (proszę sprawdzić na wydruku badania). Pozostałe wyniki Pani badań nie budzą zastrzeżeń.

Pozdrawiam.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty