Dieta dla 19-letniej kobiety z chorymi kolanami

Mam 19 lat mam 163 wrostu a waże 76 kg jak moge szybko schudnąć nie obciążajac kolana poniewaz mam je chore
KOBIETA, 19 LAT ponad rok temu

Czemu nie możemy schudnąć?

Mordercze treningi, rygorystyczna dieta, a waga ani drgnie? Wiele osób ma problem ze schudnięciem. Obejrzyj film i dowiedz się, co może być tego przyczyną.

Chore kolana nie stanowią problemu przy zmianie diety. Powinna Pani spożywać 4-5 posiłków dziennie, mniejszych objętościowo, ale w regularnych odstępach czasu. Przyspieszy to pracę metabolizmu, spowoduje, że organizm będzie spalał tkankę tłuszczową. Należy zjadać 4-5 mniejszych posiłków w ciągu dnia, o obniżonej kaloryczności. Swoją dietę należy oprzeć na pełnowartościowym białku (pochodzenia zwierzęcego), dobrej jakości tłuszczach (oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, olej lniany na zimno, ryby, olej kokosowy do smażenia), węglowodanach złożonych. Eliminujemy z diety cukry proste (słodycze, słodkie napoje, cukier, słodkie smakowe jogurty itd.). Regularne spożywanie posiłków niweluje napady głodu i chęć sięgania po przekąskę.
Powinna Pani także spożywać więcej produktów bogatych w wapń, magnez i witaminę D. Najlepszym rozwiązaniem byłaby wizyta u dietetyka, który na podstawie badań masy i składu ciała oraz szczegółowego wywiadu ułoży dla Pani odpowiednią terapię żywieniową oraz pomoże w jej realizacji.

Poradnia Dobry Dietetyk Toruń
tel. 887 433 444

0

Droga Pani!
Osoby z chorobami kolan również mogą schudnąć. Podstawą jest przede wszystkim zmiana nawyków żywieniowych. Proponuję skontaktować się z dietetykiem w celu uzyskania konkretnych zaleceń żywieniowych czy jadłospisu. Jeżeli pragnie Pani włączyć do procesu odchudzania również aktywność fizyczną, to proponuję skonsultować się wcześniej z rehabilitantem lub lekarzem ortopedą. Doradzą Pani dozwolone formy ruchu dopasowane do dolegliwości. Szczególną uwagę proszę także zwrócić na pływanie czy gimnastykę w basenie, bowiem ruch w wodzie odciąża kolana.
Pozdrawiam!

0

W tym momencie posiadam zbyt mało informacji na Pani temat, aby ustalić konkretny jadłospis. Skuteczna dieta powinna być dobrana pod względem Pani zapotrzebowania energetycznego. Musiałabym zebrać wywiad żywieniowy i zdrowotny. Jeżeli byłaby Pani zainteresowana zachęcam do kontaktu drogą mailową. Z pewnością jednak powinna Pani skupić się na regularności posiłków (5 posiłków dziennie w odstępach ok. 3h), bez dodatkowego dojadania pomiędzy wyznaczonymi godzinami.
Dzień należy zaczynać od pełnowartościowego śniadania. W ten sposób od rana pobudzamy swój organizm do działania, przyspieszamy przemianę materii i każdy kolejny posiłek będzie lepiej trawiony. Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Ważne, aby posiłek był pełnowartościowy, bogaty w węglowodany złożone, które stanowią główne źródło energii. Polecam produkty pełnoziarniste, które są wolno trawione, stopniowo uwalniają glukozę do krwiobiegu, nie następuje gwałtowny skok cukru, a my na długo odczuwamy sytość. Takie śniadanie poprawi również koncentrację, samopoczucie i zniweluje senność. Ważnym składnikiem śniadania jest także białko, ponieważ na jego strawienie organizm zużywa spore ilość energii. Pamiętajmy także o owocach i warzywach. Dostarczą one niezbędnych witamin oraz składników mineralnych.
Kolejne posiłki powinny być zjadane w odstępach około 3h. Nie powinniśmy dopuszczać do wielkiego głodu. W przeciwnym wypadku po powrocie do domu ,,opróżnimy pół lodówki’’. Spożywanie dużych porcji przyczynia się do gwałtownego wydzielaniu insuliny, która sprzyja odkładaniu się tkanki tłuszczowej.
Ostatni posiłek należy spożywać ok. 2-3h przed snem. Nie trzymajmy się stereotypowej godziny 18:00 przeznaczonej na ostatni posiłek, ponieważ chodząc późno spać i tak skusimy się na niezdrową przekąskę. Kolacje powinny być dość lekkie i nie zawierać dużej ilości węglowodanów.
Powinna Pani również pić od 1,5 do 2 litrów wody dziennie, najlepiej pomiędzy posiłkami, aby zapewnić wystarczającą ilość płynów w organizmie. Należy unikać potraw smażonych i tłustych oraz żywności typu fast food. Można dowolnie stosować przyprawy i zioła aromatyczne, ale ograniczać sól.
Unikamy również cukru, słodyczy a także żywności silnie przetworzonej typu instant, parówki, pasztety itp. Należy czytać etykiety. Zawsze należy zwracać uwagę nie tylko na wartość kaloryczną, ale także na zawartość tłuszczów nasyconych, cukrów i sprawdzać, czy produkt zawiera mało sodu.
Wprowadzi Pani w życie wszystkie moje zalecenia. Mam nadzieję, że przyniesie to pożądane efekty.
Jeżeli chciałaby Pani podejść do sprawy jeszcze bardziej profesjonalnie to proponuje ułożenie indywidualnej diety. Wymaga to jednak zebrania wywiadu żywieniowego i zdrowotnego. W tym celu zaprosiłabym Panią na konsultację dietetyczną. Pacjentów przyjmuję w Warszawie. Jeżeli nie jest Pani z Warszawy prowadzę również konsultacje online.
W razie dodatkowych pytań lub chęci ułożenia indywidualnej diety zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty