Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
alugastrin lub maalox
Dzień dobry!
Mikroflora jelitowa to bardzo ważny aspekt prawidłowo działającego organizmu. Ważne, aby była ona odpowiednia, niestety jest wiele przyczyn, które mogą negatywnie na nią wpłynąć, np.:
przebyte choroby
antybiotykoterapia
palenie papierosów
przewlekły stres.
Na polskim rynku jest wiele preparatów, dzięki którym można przywrócić właściwą florę bakteryjną (probiotyki, czyli kultury bakterii, które podaje się najczęściej drogą doustną i synbiotyki, czyli połączenie kultur bakterii oraz substancji, która pozwala się im lepiej namnażać). Istnieją także naturalne produkty, które pomagają przywrócić równowagę bakteryjną w naszym ciele, np.:
naturalne jogurty lub kefiry – zawierają szczepy bakterii Bifidobacterium i Lactobacillus,
kiszona kapusta i ogórki kiszone - pod wpływem bakterii kwasu mlekowego Lactobacillus plantarum kapusta i ogórki fermentują,
tradycyjny kwas chlebowy produkuje się na drożdżach i bakteriach kwasu mlekowego.
Soki z kapusty czy ogórków to dobry pomysł na poprawę mikroflory jelitowej.
Odpowiedź dla Ciebie opracował zespół poradni Mój Dietetyk w Poznaniu. Zachęcamy do skorzystania z indywidualnej porady żywieniowej (w gabinecie stacjonarnym lub online), w ramach której dietetyk przygotuje dietę dostosowaną do stanu zdrowia i trybu życia.
Zapraszamy do kontaktu, istnieje możliwość skorzystania również z porady on-line – bez wychodzenia z domu!
Pozdrawiam serdecznie!
Monika Frank, Dietetyk
www.poznan.mojdietetyk.pl
poznan@mojdietetyk.pl
tel. 698 418 306
Warto również przeczytać:
Mikroorganizmy probiotyczne a odchudzanie
http://www.mojdietetyk.pl/artykuly/mikroorganizmy-probiotyczne-a-odchudzanie.html?c=4
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta i wybór produktów żywnościowych podczas kuracji antybiotykowej – odpowiada Roma Wojtewicz
- Czy kiszone produkty są zdrowe? – odpowiada Mgr Joanna Gerwel
- Co dodać do diety, żeby wspomóc pracę jelit? – odpowiada Mgr Katarzyna Patyk
- Wodnisty stolec podczas diety – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Dieta na odbudowanie flory bakteryjnej przy stosowaniu antybiotyku na trądzik – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Co powinien jeść chory zakażony bakterią Clostridium? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jakie pokarmy spożywać, aby ponownie wdrożyć jelita do pracy? – odpowiada Mgr Ewa Trusewicz
- Jak wspomóc jelita w walce z zespołem jelita nadwrażliwego? – odpowiada Lek. Bartłomiej Grochot
- Czy mogę od razu zacząć brać wszystkie bakterie? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy jest metoda odczulenia na alergię pokarmową? – odpowiada Kamila Ziemann
artykuły
Probiotyki na żołądek i jelita - działanie, wskazania i rodzaje
Probiotyki na żołądek i jelita to szczepy bakterii
Jakie produkty są naturalnymi probiotykami?
Przyjazne bakterie Probiotyki to produkty, które d
Probiotyki dla niemowląt - kiedy podawać i jak działają? Który najlepszy?
Probiotyki dla niemowląt, czyli żywe organizmy, kt