Stres a zawał serca
Nadmiar obowiązków, presja czasu, dynamiczne życie, powodują życie pod ciągłym stresem. Jego długotrwałe działanie niesie destruktywny wpływ na nasze zdrowie. Warto jednak pamiętać, aby nie obarczać stresu winą za rozwój wszystkich chorób, gdyż inne czynniki, mają w tym o wiele większy udział.
Dzień dobry. Jeżeli diagnostyka medyczna wyklucza przyczyny w tym zakresie, warto przeprowadzić diagnostykę psychologiczną. Być może reaguje Pani w ten sposób na stres a opisane objawy, choć somatyczne, mają swoje źródło w obszarze funkcjonowania psychologicznego. Dodatkowo jest Pani młodą osoba, w specyficznym i bardzo trudnym okresie dojrzewania. To czas sporych zmian poznawczych i biologicznych, który sam w sobie bywa wyczerpujący, zarówno fizycznie, jak i psychicznie. Konsultacja psychologiczna z pewnością da Pani pomocne wskazówki. Pozdrawiam.
http://progress.warszawa.pl/
Witam, jeśli lekarz, po konsultacji i przeprowadzeniu badań diagnostycznych wykluczy chorobę somatyczną, wówczas należy skonsultować się z psychiatrą/psychologiem. Terapia daje możliwość pracy nad psychicznymi problemami i negatywnym myśleniem. Wspomaga powrót do równowagi psychicznej, dzięki zmianom błędnych przekonań oraz rozwiązywaniu trudności.
Pozdrawiam serdecznie.
Monika Prus
www.renovo-lublin.pl
Na niedobór żelaza pomoże odpowiednia dieta. Najważniejsze zasady to:
- jedzenie chudego mięsa czerwonego, wątroby, chudych gatunków wędlin. Jest to źródło żelaza hemowego, dobrze przyswajanego przez organizm.
- jedzenie produktów roślinnych o stosunkowo dużej zawartości żelaza (płatki zbożowe, suszone owoce, warzywa strączkowe, warzywa o zielonych liściach).
- jedzenie owoców i warzyw bogatych w witaminę C (czarna porzeczka, sok pomarańczowy, natka pietruszki, papryka), ponieważ dieta bogata w tę witaminę zwiększa przyswajanie żelaza niehemowego (z jaj i produktów roślinnych). Zaleca się dodawanie do każdego posiłku warzyw i owoców o dużej zawartości witaminy C. Warzywa i owoce powinny być spożywane na surowo, gdyż witamina C jest wrażliwa na temperaturę i obróbka kulinarna znacznie zmniejsza jej ilość w danym produkcie.
- ograniczenie spożycia kawy i herbaty. Zawierają one taniny – związki hamujące wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego. Działanie to można ograniczyć, pijąc te napoje nie w czasie posiłku czy bezpośrednio po nim, lecz między posiłkami.
Zapraszam do kontaktu i pozdrawiam serdecznie,
Paulina Roziewska
http://dietetyka-medyczna.pl/
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy dieta pomoże przy niskim żelazie? – odpowiada Mgr Paulina Zdanowicz
- Jakie produkty żywnościowe mają najwięcej witaminy C? – odpowiada Roma Wojtewicz
- Źródła witamin - naturalne i suplementy – odpowiada Mgr Katarzyna Okręglicka
- Jakie produkty spożywcze podnoszą poziom żelaza? – odpowiada Mgr Monika Więckowska
- Miksowanie zielonych owoców – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Dieta przy niedoborze żelaza – odpowiada Mgr inż. Barbara Dąbek
- Jak przekonać dziecko do jedzenia? – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Witaminy w leczeniu anemii – odpowiada Mgr Katarzyna Okręglicka
- Dieta wegańska u nastolatka – odpowiada mgr Anna Kołdon
- Jaka dieta przy anemii u 16-latki? – odpowiada Dr Agata Jarnuszewska