Sposoby na przybranie wagi

Witam, bardzo bym chciała przybrać na wadze lecz nie mogę mam 164 wzrostu waga 38 kg jem reguralnie jestem po 2 porodach i nie mogę przybrać czy jest jakiś sposob?
KOBIETA, 21 LAT ponad rok temu

Drobne przyjemności w diecie cukrzyka

Witaj,
znacznie trudniej jest prowadzić terapię niedowagi niż nadwagi. Jest to spowodowane tym, że oczywiście dieta powinna być wysokokaloryczna ale jednak nie za sprawą wysokiej zawartości tłuszczów- które mogły by źle wpłynąć na profil lipidowy pacjenta. Przede wszystkim trzeba się dowiedzieć jaki jest powód niskiej masy ciała. Przyczyny mogą być różne: przede wszystkim jest to szybka przemiana materii lub uwarunkowania genetyczne, np. gdy rodzice czy dziadkowie są osobami chudymi. Istnieją też dolegliwości, które powodują chudnięcie, takie jak:choroby jelit, jak np. celiakia (nietolerancja glutenu), zespół złego wchłaniania (wydalanie resztek niestrawionego pokarmu), choroba Leśniowskiego-Crohna (przewlekłe zapalenie jelit), colitis ulcerosa (wrzodziejące zapalenie jelita grubego), stany zapalne jelit na tle bakteryjnym, grzybiczym czy pasożytniczym, uczulenia pokarmowe, np. u dorosłych na białko mleka, wywołujące biegunki, nadczynność tarczycy-przyspieszająca przemianę materii, cukrzyca niezdiagnozowana i nieleczona. Poziom cukru wzrasta we krwi, ale nie dociera do tkanek. Organizm jest niedocukrzony, zaczyna zużywać zapasy i chory chudnie, nowotwory zarówno w początkowej fazie, jak i podczas leczenia, np. chemioterapią, stres, szczególnie przedłużający się, operacje, hospitalizacja, długie leżenie w łóżku, wycieńczenie, choroby związane z urazami, np. oparzeniami, anoreksja (jadłowstręt, którego przyczyna tkwi w psychice chorego).

Przede wszystkim zwracam uwagę na systematyczne i częste jedzenie posiłków – powinno ich być 4–5 dziennie.Główne zasady diety zwiększającej masę ciała:

- wybierać produkty z wysoko wartościowym białkiem. Są to: mięso ze zwierząt rzeźnych oraz drobiu, ryby i przetwory mleczne, ze zwróceniem uwagi na żółte sery
- włączyć do diety owoce wysokokaloryczne, jak banany, awokado, winogrona
- dostarczać organizmowi wodę mineralną i soki owocowe. Zrezygnować z napojów gazowanych i nektarów, które mają dużo konserwantów
- połowa zapotrzebowania energetycznego organizmu pochodzi z węglowodanów. Dlatego należy wykorzystać dużą gamę produktów mącznych, w tym pieczywo z różnymi dodatkami, np. miodu, nasion (pumpernikiel)
- z tłuszczy należy wybierać oleje, oliwę, masło;
- stosować jako przegryzki kaloryczne orzechy, nasiona słonecznika, suszone owoce, np. rodzynki, daktyle. Można też pić Nutri-drinki, które kupuje się w aptece (bez recepty). W jednej buteleczce jest pełnowartościowy posiłek.

Zapraszam na moją stronę internetową:
jarnuszewska.dobrydietetyk.pl

Pozdrawiam
Agata Jarnuszewska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty