Wrzodziejące zapalenie jelita grubego i anemia

Witam mam 35 lat od 9 l choruję na Wrzodziejące Zapalenie Jelita Grubego. Przeszłam też inne choroby układu pokarmowego i oddechowego. Mój problem polega na tym, że mam częste zaostrzenia WZJG, które zaczynają się wraz z rozpoczęciem menstruacji. Przy tym miesiączki mam częste co 21 lub 26 dni trwające od 5 do 7 dni, praktycznie większość czasu choroba jest w zaostrzeniu. Z leków biorę Salofalk 500 3*2 i wlewki też salofalk 4 g w czasie zaostrzenia. Potrzebuję pomocy mam wieczną anemię. Justyna
KOBIETA, 35 LAT ponad rok temu

Wskazania do gastroskopii

Gastroskopia to badanie, które służy ocenie stanu układu pokarmowego. Czy wiesz, jakie są wskazania do wykonania tego zabiegu? Obejrzyj film i zapoznaj się z wypowiedzią eksperta.

Dzień dobry,

Pani Justyno,

Przede wszystkim powinna Pani troszkę zmodyfikować dietę tak aby znajdowały się produkty bogate w żelazo hemowe - wołowina, cielęcina, kaczka, schab oraz żółtko jaj.
Ze względu na schorzenia jelit powinny być w postaci gotowanej i zmielonej, dania duszone bez obsmażania nie powinny też powodować dolegliwości.
Proszę starać się spożywać spore ilości natki pietruszki, zawiera duże ilości witaminy C, która zwiększa przyswajalność żelaza.
Mięso i jaja są także źródłem witaminy B12, która wpływa na biosyntezę nowych komórek.

Proszę wprowadzić do diety suplement zawierający żelazo, kwas foliowy, witamina B12, witaminę C np. Chela Ferr Forte. Proszę przyjmować podczas posiłków.

Wskazane jest także zadbanie o śluzówkę jelit. Przede wszystkim na okres 1-2 miesiąca proponuje wyeliminować produkty smażone, pieczone, wysokoprzetworzone, ostre, kwaśne, gazowane.
Warzywa i owoce najlepiej spożywać gotowane i rozdrobnione np. jabłka, banan, marchewka, brokuły, ziemniak, seler, dynia, burak (ostrożnie), pomidor bez skórki.

Proszę spróbować na okres 2-3 tygodni zrezygnować z glutenu - pieczywo pszenne, żytnie, kasza jęczmienna, manna.
Na ten okres kupuj pieczywo bezglutenowe i jedz kaszkę kukurydzianą, kaszę jaglaną.
Wskazane jest także unikanie laktozy - surowe mleko.
W minimalnej ilości laktoza znajduje się w jogurcie naturalnym, kefirze, serze białym, ale pod warunkiem że nie zawierają dodatku mleka w proszku.

Wprowadź do diety kwasy omega -3. Pij codziennie 2-3 łyżki oleju lnianego - dodawaj do potraw. Ponadto suplementuj dietę witaminą D np. Tran Mollers Forte - 2 kapsułki.
Kwasy omega -3 wzmacniając odporność, oraz wspomagają leczenie zmian na nabłonkach.

Pij także napar z lnu. Najlepiej wieczorem przed snem.

Po 2-3 tygodniach powinna się Pani lepiej czuć.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty