Niedoczynność tarczycy - czy muszę przyjmować hormony?

Mam podwyższone TSH 4,8. Pozostałe wyniki są dobre. Jedynym moim problemem jest wypadanie włosów. Czy muszę przyjmować hormony? Czy po hormonach mogę przytyć? Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam, Karolina
ponad rok temu

Problemy hormonalne kobiet

Redakcja abcZdrowie
82 poziom zaufania

Twój wynik TSH wskazuje na łagodną niedoczynność tarczycy. Skoro wykonałaś badanie, to znaczy, że objawy choroby w jakiś sposób utrudniają Ci życie lub obniżają jego jakość. Powinnaś wrócić z wynikiem tych badań do lekarza, który je zlecił. Może on zalecić terapię hormonami tarczycy w niewielkich dawkach. Twoje obawy wobec stosowanego leczenia są jednak zupełnie nieuzasadnione. Hormony tarczycy przyspieszają bowiem metabolizm komórek i tkanek. Nie są to te same hormony, które stosowane są w innych chorobach o podłożu zapalnym, a które obok wielu innych poważniejszych kłopotów mogą prowadzić do otyłości posteroidowej. Objawem niepożądanym hormonów tarczycy nie jest więc przybieranie na wadze. Raczej choroba, a szczególnie niedoczynność tarczycy sprawia, że pacjenci obok szeregu innych dolegliwości, jak ospałość, wypadanie włosów, zły stan skóry, zaparcia, zgłaszają również trudności w zrzuceniu kilogramów. W żadnym wypadku nie powinnaś jednak wahać się zwrócić ze swoimi wątpliwościami do lekarza. Występujące objawy mogą się nasilić, prowadząc do powikłań ze strony innych narządów, a leczenie nie jest w tym przypadku obciążające. 

0

Leczenie chorób tarczycy wymaga długoterminowych działań. Pierwotna przyczyna najczęściej nie leży w samej tarczycy, a w systemie immunologicznym. Kluczem do poprawy funkcjonowania tarczycy jest odnalezienie przyczyny, wyeliminowanie jej oraz odpowiednia dieta bogata w naturalną żywność.

Produkty i substancje, które powodują problemy z tarczycą.
- Są to przede wszystkim produkty rafinowane, przetwarzane, pasteryzowane, GMO, konserwowane, aromatyzowane, barwione,
- Soja - badania wskazują, że soja może mieć silne właściwości zmniejszające pracę tarczycy (nawet tak mała ilość jak 50g soi może osłabić istotnie pracę tarczycy).
- Gluten - budowa molekularna tarczycy jest prawie identyczna z glutenem, co zwiększa ryzyko ataku autoimmunologicznego. Proszę odstawić produkty z pszenicy - chleb, makarony, pierogi, kluski, mąkę itp.
- Warzywa psiankowate – ograniczać. Zaliczamy do nich pomidory, ziemniaki, paprykę (w każdej formie, również przypraw - chili, cayenne), bakłażana, tytoń, jagody Goji oraz owoce miechunki.
- goitrogeny - mogą zakłócać funkcjonowanie tarczycy, ale gotowanie produktów zawierających je powoduje dezaktywację tych substancji. Produkty zawierające goitrogeny to: brokuły, brukselka, kapusta, kalafior, kapusta włoska, kalarepa, brukiew, rzepa, proso, maniok, gorczyca, bataty, szpinak, truskawki, brzoskwinie, rzeżucha, orzeszki ziemne i piniowe, soja, rzodkiewka. Rzeżuchę i rzodkiewkę można jeść z umiarem, soję i orzeszki ziemne całkowicie wyeliminować, pozostałe można jeść po ugotowaniu.

Jak wspomagać tarczycę?
- zwiększyć spożycie białka, którego źródłem są między innymi: mięso (ale wolne od hormonów i antybiotyków w tym podroby), jaja, ryby;
- zwiększyć spożycie tłuszczu - niewystarczająca ilość tłuszczu zaostrza zachwianie równowagi hormonalnej. Do naturalnych zdrowych źródeł tłuszczy należą: oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, masło ghee, smalec, olej kokosowy, mleko kokosowe, awokado, len, ryby, orzechy. Oleje roślinne rafinowane należy wyeliminować całkowicie;
- uzupełniać niedobory mikroelementów : witaminy z grupy B, witaminę A, witaminę D, kwasy tłuszczowe Omega-3, żelazo, selen, cynk miedź, jod;
- sięgać po żywność zawierającą lub wspomagającą produkcję glutationu. Jest to najsilniejszy przeciwutleniacz, który wzmacnia układ odpornościowy. Znajduje się w szparagach, brokułach, brzoskwiniach, szpinaku, czosnku, awokado, kurkumie, grejpfrutach, kapuście, orzechach włoskich, ostropeście plamistym, surowych jajach;
- dbać o prawidłową florę bakteryjną jelit - 20% funkcji tarczycy zależy od zdrowych bakterii jelitowych. Należy uzupełniać je probiotykami: np. spożywać produkty fermentowane: kiszoną kapustę, ogórki itp.;
- unikać produktów przetworzonych, środków pielęgnacyjnych i kosmetyków zawierających dużo chemii;
- unikać stresu, zadbać o relaks – tarczyca jest niezwykle wrażliwym organem i bardzo silnie reaguje na stres;

Więcej informacji na stronie: http://www.odzywiajsiezdrowo.pl/artykuly/profilaktyka-i-naturalne-leczenie-niedoczynnosci-tarczycy

Pozdrawiam,
k.wawrzyniak@odzywiajsiezdrowo.pl
www.odzywiajsiezdrowo.pl

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty