Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Witam ,
Jeżeli chodzi o miesiączki to proszę skonsultować sprawę z ginekologiem.
Jeżeli zaś chodzi o odchudzanie to w tym momencie posiadam zbyt mało informacji na Pani temat, aby ustalić konkretny jadłospis. Skuteczna dieta powinna być dobrana pod względem Pani zapotrzebowania energetycznego. Musiałabym zebrać wywiad żywieniowy i zdrowotny. Jeżeli byłaby Pani zainteresowana zachęcam do kontaktu drogą mailową. Z pewnością jednak powinna Pani skupić się na regularności posiłków (5 posiłków dziennie w odstępach ok. 3h), bez dodatkowego dojadania pomiędzy wyznaczonymi godzinami.
Dzień należy zaczynać od pełnowartościowego śniadania. W ten sposób od rana pobudzamy swój organizm do działania, przyspieszamy przemianę materii i każdy kolejny posiłek będzie lepiej trawiony. Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Ważne, aby posiłek był pełnowartościowy, bogaty w węglowodany złożone, które stanowią główne źródło energii. Polecam produkty pełnoziarniste, które są wolno trawione, stopniowo uwalniają glukozę do krwiobiegu, nie następuje gwałtowny skok cukru, a my na długo odczuwamy sytość. Takie śniadanie poprawi również koncentrację, samopoczucie i zniweluje senność. Ważnym składnikiem śniadania jest także białko, ponieważ na jego strawienie organizm zużywa spore ilość energii. Pamiętajmy także o owocach i warzywach. Dostarczą one niezbędnych witamin oraz składników mineralnych.
Kolejne posiłki powinny być zjadane w odstępach około 3h. Nie powinniśmy dopuszczać do wielkiego głodu. W przeciwnym wypadku po powrocie do domu ,,opróżnimy pół lodówki’’. Spożywanie dużych porcji przyczynia się do gwałtownego wydzielaniu insuliny, która sprzyja odkładaniu się tkanki tłuszczowej.
Ostatni posiłek należy spożywać ok. 2-3h przed snem. Nie trzymajmy się stereotypowej godziny 18:00 przeznaczonej na ostatni posiłek, ponieważ chodząc późno spać i tak skusimy się na niezdrową przekąskę. Kolacje powinny być dość lekkie i nie zawierać dużej ilości węglowodanów.
Powinna Pani również pić od 1,5 do 2 litrów wody dziennie, najlepiej pomiędzy posiłkami, aby zapewnić wystarczającą ilość płynów w organizmie. Należy unikać potraw smażonych i tłustych oraz żywności typu fast food. Można dowolnie stosować przyprawy i zioła aromatyczne, ale ograniczać sól.
Unikamy również cukru, słodyczy a także żywności silnie przetworzonej typu instant, parówki, pasztety itp. Należy czytać etykiety. Zawsze należy zwracać uwagę nie tylko na wartość kaloryczną, ale także na zawartość tłuszczów nasyconych, cukrów i sprawdzać, czy produkt zawiera mało sodu.
Wprowadzi Pani w życie wszystkie moje zalecenia. Mam nadzieję, że przyniesie to pożądane efekty.
Jeżeli chciałaby Pani podejść do sprawy jeszcze bardziej profesjonalnie to proponuje ułożenie indywidualnej diety. Wymaga to jednak zebrania wywiadu żywieniowego i zdrowotnego. W tym celu zaprosiłabym Panią na konsultację dietetyczną. Pacjentów przyjmuję w Warszawie. Jeżeli nie jest Pani z Warszawy prowadzę również konsultacje online.
W razie dodatkowych pytań lub chęci ułożenia indywidualnej diety zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

  • Badanie ginekologiczneBadanie ginekologiczne składa się z dwóch zasadniczych części. Pierwszą jest rozmowa (wywiad lekarski) przeprowadzana przez lekarza z pacjentką, druga to badanie przedmiotowe wewnętrzne (polegające na oglądaniu, dotykaniu, opukiwaniu, osłuchiwaniu), które, w przypadku kobiety, polega na badaniu przez pochwę (per vaginam) i badaniu przez odbyt (per rectum).
  • Ginekologia – Profilaktyką i leczeniem chorób wyłącznie żeńskiego układu płciowego zajmuje się ginekologia. Problemy ginekologiczne obejmują zaburzenia miesiączkowania, stany zapalne pochwy, antykoncepcję, niepłodność, nowotwory narządów rodnych, badania piersi, anorgazmię, problemy z ciążą, nadżerki czy zapalenia przydatków.

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników:

Artykuły na ten temat
Środki wspomagające odchudzanie

Przyprawy naturalnie hamujące apetyt

Przyprawy naturalnie hamujące apetyt

Naturalne przyprawy na odchudzanie Nadwaga i otyłość pojawiają się u coraz większej liczby osób. To jeden z najpoważniejszych problemów współczesnego świata. Najczęstszą przyczyną jest objadanie się. Nieustanne odczuwanie głodu może być także skutkiem...

Owoce

Właściwości jabłek

Właściwości jabłek

Jabłko to kuszący owoc znany od wielu lat. Już w biblijnych czasach Ewa dała Adamowi jabłko. Każdy z nas je lubi, choć nie każdy zjada. Jabłka neutralizują toksyczne substancje, obniżają poziom „złego" cholesterolu i wspomagają prawidłowe trawienie. To...

Produkty żywnościowe

Głóg - charakterystyka, skład, właściwości, zastosowanie

Głóg - charakterystyka, skład, właściwości, zastosowanie

W ogrodzie każdego miłośnika prozdrowotnych roślin z pewnością znajduje się głóg. Nie dość, że pięknie wygląda zarówno kiedy kwitnie, jak i jesienią, kiedy owocuje, to ma także szereg zdrowotnych właściwości wpływających na pracę całego organizmu. Niegdyś...

Leki i suplementy

Interakcje błonnika z lekami

Choć błonnik ma dobroczynny wpływ na zdrowie (chroni m.in. przed otyłością, miażdżycą i cukrzycą), nie należy go w większych ilościach przyjmować jednocześnie z lekami, ponieważ może to prowadzić do niebezpiecznych interakcji. Spożywanie błonnika powinny...

Napoje

Herbata

Herbata to napój znany na całym świecie. Ludzie uwielbiają ją i piją do wszystkich posiłków i między nimi. Wielu z nas nie wyobraża sobie życia bez tego napoju i każdy ma swój ulubiony rodzaj herbaty. Herbata czarna, czerwona, zielona, owocowa - każdy...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Roszponka - skład, właściwości, przepis na sałatkę

Roszponka warzywna to roślina z rodziny kozłkowatych. Nazywana jest też roszpunką,  raszpanką, rapunkułem oraz kozłkiem, a po łacinie Valerianella locusta. Należy do roślin jednorocznych lub dwuletnich. W Polsce walory odżywcze roszponki znalazły uznanie...

Zioła i przyprawy

Siemię lniane do picia - właściwości, korzyści ze stosowania, leczenie

Siemię lniane to jedno z niewielu darów natury, który ma aż tyle zastosowań i właściwości. Prawdę mówiąc sprawdza się zarówno w leczeniu, jak i utrzymaniu zdrowia i urody w dobrej kondycji. Jak możemy je wykorzystać? Siemię lniane do picia - właściwości Siemię...

Newsy - zdrowie

Papierowe opakowania sposobem na nadwagę

Papierowe opakowania sposobem na nadwagę

Tłusta i słodka żywność, taka jak czekolada i chipsy, powinna być sprzedawana w prostych opakowaniach papierowych, aby powstrzymać ludzi przed przejadaniem się. Takiego zdania jest Wolfram Schultz, profesor neurologii na Uniwersytecie w Cambridge, który...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Cykoria - charakterystyka, wartości odżywcze, właściwości, przyrządzanie

Cykoria - charakterystyka, wartości odżywcze, właściwości, przyrządzanie

Sałata masłowa, kapusta pekińska, roszponka i rukola to sałaty, które goszczą na stołach milionów Polaków nie tylko od święta. Zapominamy tymczasem o jednej z najzdrowszych, której przewagą nad innymi jest to, że smakuje pysznie nie tylko na surowo, ale...