Co mogą znaczyć moje bóle brzucha?

Dzień dobry. Od pewnego czasu boli mnie brzuch po wypiciu soku jabłkowego (max 1,5 szklanki) lub po zjedzeniu czegoś słodkiego np. Babki ze sklepu. Ostatnio pomogła mi nospa max. Ograniczyłam cukier na maxa, słodyczy jem mało nawet jeśli mam ochote. Kawe pije gorzką, z reguły pije wode niegazowaną, rzadko cole czy pepsi. Jem max po 2 serki dziennie typu danio. Co powinnam zmienić w diecie, żeby było dobrze? Mój 7 letni syn ma też bóle brzucha ale jak więcej jak zwykle ma słodkiego (napoje, słodycze). Jakie powinnam zrobić badania? Bardzo prosze o odpowiedź i pozdrawiam
KOBIETA, 31 LAT ponad rok temu

Co to jest hiperlipidemia?

Hiperlipidemia jest zaburzeniem gospodarki lipidowej organizmu i stanowi ważny czynnik rozwoju miażdżycy. Jest to rezultat siedzącego trybu życia, nieprawidłowego odżywiania, nadwagi, ale też wynik predyspozycji genetycznych. Hiperlipidemia posiada swoje odmiany, o czym opowiada kardiolog dr Piotr Gryglas.

Dzień dobry,

Istnieje pewne prawdopodobieństwo, że towarzyszące Pani dolegliwości bólowe brzucha mogą mieć związek z zespołem jelita drażliwego (w skrócie IBS, z ang. irritable bowel syndrome), który jest niewątpliwie jednym z najczęściej diagnozowanych obecnie schorzeń żołądkowo-jelitowych. To przewlekłe i nawracające zaburzenie czynnościowe jelit obejmuje rozmaite symptomy, takie jak chociażby ból brzucha lub uczucie dyskomfortu w jamie brzusznej oraz zmiany konsystencji, bądź częstości oddawania stolca, bez współwystępującej przyczyny biochemicznej czy organicznej. Diagnostyka choroby opiera się o IV kryteria rzymskie, które podają, że IBS może zostać rozpoznany w sytuacji, kiedy w ciągu ostatnich 3 miesięcy przez co najmniej 1 dzień w tygodniu obecny był ból brzucha związany z wypróżnianiem, ze zmianą konsystencji stolca oraz/lub zmianą częstości wypróżnień (wystarczą dwa z trzech wymienionych wyżej kryteriów, aby zdiagnozować zespół jelita nadwrażliwego). Obecnie nadzwyczaj obiecującą opcją, wspomagającą leczenie IBS wydaje się być dieta z niską zawartością składników z grupy FODMAP (z jęz. ang. Fermentable Oligosaccharides, Dissacharides, Monosaccharides and Polyols), która koncentruje się w głównej mierze na ograniczeniu podaży z żywnością, łatwo fermentujących, krótkołańcuchowych węglowodanów, w tym galakto- i fruktooligosacharydów (GOS i FOS), disacharydów (laktozy), monosacharydów (fruktozy) oraz polioli (np. erytrytolu, sorbitolu, mannitolu, ksylitolu). Do pokarmów szczególnie bogatych w FODMAP zalicza się między innymi jabłka, gruszki, śliwki, arbuza, wiśnie, cebulę, czosnek, nasiona roślin strączkowych, mleko krowie i jego przetwory naturalnie zawierające laktozę (cukier mleczny), jak również produkty zbożowe bazujące na pszenicy.

Z wyrazami szacunku,
Mgr Mateusz Durbas Dietetyk Kliniczny i Sportowy https://mateuszdurbas.pl/ https://www.facebook.com/mateuszdurbasdietetyk/ https://www.instagram.com/mateuszdurbasdietetyk/?hl=pl

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty