Co może znaczyć taki duży brzuch?

Witam od ponad roku mam problem z dużym brzuchem, na początku myślałem że przybrałam na wadze, ale od roku ograniczam jedzenie, pije dużo wody, a on nawet się nie zmniejsza, byłam u ginekologa - ciąża wykluczona. A on wygląda jak ciążowy, bardzo często występują u mnie rozwolnienia, zaparcia, wspomnę że miałam pare lat temu operacje przepuchliny kresy białej, proszę o odp
KOBIETA, 38 LAT ponad rok temu

Badania krwi - monocyty

Monocyty są to komórki układu krwinek białych, znajdujące się w szpiku kostnym. Ich wartość określa się na podstawie klasycznej morfologii. Więcej szczegółów wyjawia nam lek. Łukasz Kowalski.

Dzień dobry,



Wspomniane przez Panią dolegliwości mogą mieć istotny związek z występowaniem zespołu jelita drażliwego (w skrócie IBS, z ang. irritable bowel syndrome), który jest niewątpliwie jednym z najczęściej diagnozowanych obecnie schorzeń żołądkowo-jelitowych. To przewlekłe i nawracające zaburzenie czynnościowe jelit obejmuje rozmaite symptomy, takie jak chociażby ból brzucha lub uczucie dyskomfortu w jamie brzusznej oraz zmiany konsystencji, bądź częstości oddawania stolca, bez współwystępującej przyczyny biochemicznej czy organicznej. Diagnostyka choroby opiera się o IV kryteria rzymskie, które podają, że IBS może zostać rozpoznany w sytuacji, kiedy w ciągu ostatnich 3 miesięcy przez co najmniej 1 dzień w tygodniu obecny był ból brzucha związany z wypróżnianiem, ze zmianą konsystencji stolca oraz/lub zmianą częstości wypróżnień (wystarczą dwa z trzech wymienionych wyżej kryteriów, aby zdiagnozować zespół jelita nadwrażliwego). Obecnie nadzwyczaj obiecującą opcją, wspomagającą leczenie IBS wydaje się być dieta z niską zawartością składników z grupy FODMAP (z jęz. ang. Fermentable Oligosaccharides, Dissacharides, Monosaccharides and Polyols), która koncentruje się w głównej mierze na ograniczeniu podaży z żywnością, łatwo fermentujących, krótkołańcuchowych węglowodanów, w tym galakto- i fruktooligosacharydów (GOS i FOS), disacharydów (laktozy), monosacharydów (fruktozy) oraz polioli (np. erytrytolu, sorbitolu, mannitolu, ksylitolu). Do pokarmów szczególnie bogatych w FODMAP zalicza się między innymi jabłka, gruszki, śliwki, arbuza, wiśnie, cebulę, czosnek, nasiona roślin strączkowych, mleko krowie i jego przetwory naturalnie zawierające laktozę (cukier mleczny), jak również produkty zbożowe bazujące na pszenicy. Zachęcam Panią zatem do kontaktu z wykwalifikowanym dietetykiem w celu skomponowania właściwego programu żywieniowego opartego na pokarmach o niskiej zawartości FODMAP, aby złagodzić uciążliwe objawy jelitowe i uregulować pracę układu trawiennego.



Z wyrazami szacunku,

Mgr Mateusz Durbas Dietetyk Kliniczny i Sportowy https://mateuszdurbas.pl/ https://www.facebook.com/mateuszdurbasdietetyk/ https://www.instagram.com/mateuszdurbasdietetyk/?hl=pl https://www.znanylekarz.pl/mateusz-durbas/dietetyk/krakow https://ranking.abczdrowie.pl/d/mateusz-durbas-dietetyk-krakow-81424

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty