Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Dzień dobry
Celiakia – choroba trzewna – to trwająca całe życie autoimmunologiczna choroba o podłożu genetycznym, związana z trwałą nietolerancją glutenu i charakteryzująca się zaburzeniami trawienia oraz wchłaniania jelitowego.
Celiakia nie jest alergią na gluten, choć często bywa z nią mylona.
Jeśli chce Pani wykonać testy w kierunku celiakii to nie może Pani eliminować glutenu z diety aż do wykonania badania, inaczej wyniki będą fałszywe
Więcej informacji w tym temacie odnajdzie Pani w moim artykule:
http://kwestiadiety.com/celiakia-patogeneza-diagnostyka-profilaktyka/
Pozdrawiam
Asia Szmitka-Łuszczyk
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak leczyć celiakię? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Czy ograniczyć mączne jedzenie? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy moje objawy wskazują na alergię na gluten? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jakie badanie powinnam wykonać, aby sprawdzić czy jestem uczulona na gluten? – odpowiada Mgr Alicja Golonka
- Czy możliwa jest alergia na gluten? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Czy uczulenie na gluten może wystąpić u osoby po 30. roku życia? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Jakie badanie powinnam wykonać, aby zdiagnozować nietolerancję na pszenicę? – odpowiada Mgr Joanna Szmitka-Ĺuszczyk
- Jakie badania krwi przy alergii na gluten? – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Dlaczego mam wzdęcia po każdym posiłku oraz nadmierne ruchy jelit? – odpowiada Dr n. med. Andrzej Sawicki
- Podejrzenie celiakii i wyniki badań? – odpowiada Mgr Anita Wudarczyk
artykuły
Zwiększa ryzyko raka jelita cienkiego i zaburzeń psychicznych. "Straszne konsekwencje"
Prof. Stachowska dzieli się historią swojego pacje
Przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej. Co oznaczają?
Przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej
Gluten w diecie niemowląt
Gluten może spowodować celiakię. Jest to bardzo po