Czy powinnam wykonać badanie na celiakię, jeżeli okazało się, że to alergia?

Od pół roku mam okropne bóle brzucha,wzdęcia i gazy. Dlatego wykonałam testy na alergię swoistą igE i wyszło mi mleko krowie 1,52 kU/l oraz gluten 2,11 kU/l alergolog kazał przejść na dietę. Moje pytanie brzmi czy powinnam wykonać badanie na celiakię jeżeli okazało się że to alergia? Czy te badanie jest wiarygodne? Ile czasu muszę być na diecie? Czy nie mogę spożywać nawet śladowych ilości glutenu oraz mleka, chodzi mi o produkty które w swoim składzie ich nie mają. Z góry dziękuję za odpowiedź.
KOBIETA, 28 LAT ponad rok temu

Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

Mgr Joanna Szmitka-Ĺuszczyk
Mgr Joanna Szmitka-Ĺuszczyk

Dzień dobry

Celiakiachoroba trzewna – to trwająca całe życie autoimmunologiczna choroba o podłożu genetycznym, związana z trwałą nietolerancją glutenu i charakteryzująca się zaburzeniami trawienia oraz wchłaniania jelitowego.
Celiakia nie jest alergią na gluten, choć często bywa z nią mylona.
Jeśli chce Pani wykonać testy w kierunku celiakii to nie może Pani eliminować glutenu z diety aż do wykonania badania, inaczej wyniki będą fałszywe
Więcej informacji w tym temacie odnajdzie Pani w moim artykule:
http://kwestiadiety.com/celiakia-patogeneza-diagnostyka-profilaktyka/

Pozdrawiam
Asia Szmitka-Łuszczyk

redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty