Zalety gastroskopii
Gastroskopia to badanie, które pomaga wykryć schorzenia układu pokarmowego. Obejrzyj film i dowiedz się, jakie są zalety tego badania. Na ten temat wypowiada się lek. Marcin Radkowski.
Dzień dobry,
niestety nie napisał Pan, jaką dietę Pan stosuje. Przy prawidłowo zbilansowanym jadłospisie zaparcie nie powinny się pojawiać. Warto się skontaktować z dietetykiem w celu zbilansowania prawidłowego jadłospisu.
Pozdrawiam
Joanna Wardenga
Witam serdecznie,
nie wiem jaką dietę Pan stosuje. Jeżeli jest to dieta zdrowa i pełnowartościowa a zaparcia są jedynie efektem zmiany stylu życia to zaparcia powinny ustąpić.
W celu poprawy pracy metabolizmu proszę jeść regularnie 5posiłków dziennie w odstępach około 3h. Lepiej zjadać mniejsze porcje, ale czyściej, aby nie obciążyć przewodu pokarmowego. Ważne, by jeść bez pośpiechu, dokładnie przeżuwając każdy kęs. Dzień należy zaczynać od pełnowartościowego śniadania. W ten sposób od rana pobudzamy swój organizm do działania, przyspieszamy przemianę materii i każdy kolejny posiłek będzie lepiej trawiony.
Zdecydowanie zdrowszym i korzystniejszym rozwiązaniem dla naszej sylwetki jest jedzenie częściej, ale mniejszych porcji.
Ostatni posiłek należy spożywać ok 3h przed snem. Powinien Pan również pić od 1,5 do 2 litrów wody dziennie, najlepiej pomiędzy posiłkami, aby zapewnić wystarczającą ilość płynów w organizmie.
W diecie nie może zabraknąć błonnika, który poprawia perystaltykę jelit. Proszę sięgać po pełnoziarniste pieczywo, płatki owsiane górskie, kasze, razowe makarony, warzywa i owoce (z nimi ostrożnie ponieważ posiadają sporo cukrów prostych). Produkty te zawierają witaminy z grupy B niezbędne do wytwarzania enzymów trawiennych oraz błonnik regulujący trawienie. Warto również wprowadzić do diety mleczne napoje fermentowane, jogurt naturalny, kefir, maślanka, a także napoje z bakteriami probiotycznymi. Zawarte w nich dobre bakterie regulują trawienie, bakterie probiotyczne zaś wspomagają florę bakteryjną jelita grubego.
Sięga Pan także po świeże zioła, natkę, koperek, bazylię, cząber, rozmaryn, tymianek, miętę, majeranek . Zawierają one olejki eteryczne o działaniu rozkurczającym. Rana na czczo przed śniadaniem można wypić szklankę wody z sokiem z cytryny co również przyczyni się do przyspieszenia przemiany materii.
Proszę zadbać o zdrową i odpowiednio zbilansowaną dietę, która dostarczy wszystkich składników odżywczych w odpowiednich proporcjach. Dieta powinna być dobrana indywidualnie i uwzględniać Pana dzienne zapotrzebowanie energetyczne. Jeżeli miałby Pan problem z ustaleniem prawidłowego jadłospisu zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak się lepiej wypróżniać i pozbyć zaparć? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak zwalczyć skutecznie otyłość I zaparcia? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy dieta 1400 kcal może być przyczyną zaparć? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Uporczywe zaparcia u 39-latka – odpowiada Mgr Katarzyna Patyk
- Jak poprawić pracę jelit? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Wzdęcia, zaparcia, powiększony brzuch i nudności – odpowiada Ewa Kozłowska
- Zaparcia i problem z załatwianiem się u 51-latki – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak poprawić perystaltykę jelit? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak zapobiegać wzdęciom po jedzeniu? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jakie są sposoby na wzdęcia? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
artykuły
Sposoby na zaparcia - dieta, probiotyki, zdrowy styl życia
Zaparcia do powszechna dolegliwość, za którą najcz
Jak zapobiegać wzdęciom i zaparciom - skuteczne metody
Wzdęcia i zaparcia są niezwykle krepującą i nieste
Domowe sposoby na zaparcia - nawodnienie, dieta
Zaparcia do powszechna dolegliwość, za którą najcz