Nagły wzrost wagi i niedoczynność tarczycy

mam tarczyce w ciagu 2tyg zeszłym roku przytyłam 20kgi wtedy mi pow ze mam niedoczyność tarczycy wiem bardzo duzo jest :( waga stoi w miejscu dietetyk mi niepomógł swoimi cudnymi dietami trener swoimi cwiczeniami tez nie:( wrecz jestem załamana teraz mam 22lata:( twierdza ze za duzo jem a naprawde mało jem:( nie jestem głodna czuje sie wzdeta opuchnieta okazało się dziś że mam coś z nerkami mam skierowanie do urologa i gastrologa bo się mam problem z jelitem grubym i żołątkiem .....
KOBIETA, 22 LAT ponad rok temu

Zanim zaczniesz odchudzanie

Nadejście wiosny i zbliżające się lato stają się motywacją wielu osób do zrzucania nadprogramowych kilogramów. Baszar El-Helou z Pracowni dietetycznej WANILIA, opowiada o tym, jakie kroki należy podjąć, by odchudzanie nie wyrządziło naszemu organizmowi negatywnych symptomów.

Jeżeli rzeczywiście ma Pani problemy z tarczycą, a także inne problemy zdrowotne to problem nadmiarowych kilogramów jest niestety na dole listy problemów, którymi powinna się Pani w tym momencie martwić. Proszę zacząć od wykaniania wszystkich potrzebnych badań i ustalenia co Pani tak naprawdę dolega. Często nadwaga jest wynikiem zaburzenia równowagi w organizmie i zanika jak uda się ją przywrócić. Szczególnie jeżeli Pani mało je (choć jest to niestety pojęcie subiektywne, sama jako dietetyk spotykam się często z pacjentami, którym wydaje się że mało jedzą, a jak przeliczę to na wartość energetyczną wychodzi ponad 3000 kcal dziennie) to jest to wyraźny sygnał, że przyczyn nadwagi należy szukać gdzie indziej niż w nadmiarze spożywanych pokarmów. Jeżeli uda się Pani uregulować poziom hormonów taryczycy oraz rozwiązać pozostałe problemy zdrowotne, a nadwagania pozostanie, wtedy powinna się Pani udać do dietetyka celem rozpisania diety redukcyjnej. Taka dieta (żeby miała sens) powinna się opierać na szczegółowym wywiadzie żywieniowym (z rozpisaniem co, w jakiej ilości i kiedy) zjadła Pani w ciągu tygodnia poprzedzającego wizytę, a jej efektem powinna być dieta z jadłospisem, w którym podane będą zarówno rodzaje potraw, jak i bardzo szczegółowo ilości (z dokładnością do gramów), a także dietetyczny sposób przygotowania każdej potrawy. Życzę powodzenia i trzymam kciuki za trafną diagnozę.

0

Leczenie chorób tarczycy wymaga długoterminowych działań. Pierwotna przyczyna najczęściej nie leży w samej tarczycy, a w systemie immunologicznym. Kluczem do poprawy funkcjonowania tarczycy jest odnalezienie przyczyny, wyeliminowanie jej oraz odpowiednia dieta bogata w naturalną żywność.

Produkty i substancje, które powodują problemy z tarczycą.
- Są to przede wszystkim produkty rafinowane, przetwarzane, pasteryzowane, GMO, konserwowane, aromatyzowane, barwione,
- Soja - badania wskazują, że soja może mieć silne właściwości zmniejszające pracę tarczycy (nawet tak mała ilość jak 50g soi może osłabić istotnie pracę tarczycy).
- Gluten - budowa molekularna tarczycy jest prawie identyczna z glutenem, co zwiększa ryzyko ataku autoimmunologicznego. Proszę odstawić produkty z pszenicy - chleb, makarony, pierogi, kluski, mąkę itp.
- Warzywa psiankowate – ograniczać. Zaliczamy do nich pomidory, ziemniaki, paprykę (w każdej formie, również przypraw - chili, cayenne), bakłażana, tytoń, jagody Goji oraz owoce miechunki.
- goitrogeny - mogą zakłócać funkcjonowanie tarczycy, ale gotowanie produktów zawierających je powoduje dezaktywację tych substancji. Produkty zawierające goitrogeny to: brokuły, brukselka, kapusta, kalafior, kapusta włoska, kalarepa, brukiew, rzepa, proso, maniok, gorczyca, bataty, szpinak, truskawki, brzoskwinie, rzeżucha, orzeszki ziemne i piniowe, soja, rzodkiewka. Rzeżuchę i rzodkiewkę można jeść z umiarem, soję i orzeszki ziemne całkowicie wyeliminować, pozostałe można jeść po ugotowaniu.

Jak wspomagać tarczycę?
- zwiększyć spożycie białka, którego źródłem są między innymi: mięso (ale wolne od hormonów i antybiotyków w tym podroby), jaja, ryby;
- zwiększyć spożycie tłuszczu - niewystarczająca ilość tłuszczu zaostrza zachwianie równowagi hormonalnej. Do naturalnych zdrowych źródeł tłuszczy należą: oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, masło ghee, smalec, olej kokosowy, mleko kokosowe, awokado, len, ryby, orzechy. Oleje roślinne rafinowane należy wyeliminować całkowicie;
- uzupełniać niedobory mikroelementów : witaminy z grupy B, witaminę A, witaminę D, kwasy tłuszczowe Omega-3, żelazo, selen, cynk miedź, jod;
- sięgać po żywność zawierającą lub wspomagającą produkcję glutationu. Jest to najsilniejszy przeciwutleniacz, który wzmacnia układ odpornościowy. Znajduje się w szparagach, brokułach, brzoskwiniach, szpinaku, czosnku, awokado, kurkumie, grejpfrutach, kapuście, orzechach włoskich, ostropeście plamistym, surowych jajach;
- dbać o prawidłową florę bakteryjną jelit - 20% funkcji tarczycy zależy od zdrowych bakterii jelitowych. Należy uzupełniać je probiotykami: np. spożywać produkty fermentowane: kiszoną kapustę, ogórki itp.;
- unikać produktów przetworzonych, środków pielęgnacyjnych i kosmetyków zawierających dużo chemii;
- unikać stresu, zadbać o relaks – tarczyca jest niezwykle wrażliwym organem i bardzo silnie reaguje na stres;

Więcej informacji na stronie: http://www.odzywiajsiezdrowo.pl/artykuly/profilaktyka-i-naturalne-leczenie-niedoczynnosci-tarczycy

Pozdrawiam,
k.wawrzyniak@odzywiajsiezdrowo.pl
www.odzywiajsiezdrowo.pl

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty