Hashimoto i nadciśnienie tętnicze oraz nadwaga

Witam. Mam duży kłopot z moim stanem zdrowia. Mam 30 lat, 163 cm wzrostu, ważę 95 kg (!), choruję na hashimoto (biorę Euthyrox 175) oraz nadciśnienie tętnicze (również biorę leki). Nie jem również produktów z glutenem. Muszę pozbyć się 30 kg, ponieważ bardzo źle się czuję i boję się o moje zdrowie i życie. Czy jest dla mnie jakaś szansa na ułożenie właściwej diety? Ile kcal dziennie powinnam jeść, żeby schudnąć? I jak to jest z tymi tłuszczami. Jeść olej rzepakowy czy oliwę, czy nie?
KOBIETA, 30 LAT ponad rok temu

Błędy w dietach odchudzających

Lek. Izabela Ławnicka
82 poziom zaufania

Witam! Sugeruję odchudzanie pod okiem dietetyka, który pomoże ustalić konkretny jadłospis zgodnie z zasadami zdrowego żywienia. Oprócz diety proszę także pamiętać o aktywności fizycznej.

0

Witaj,
Choroba Hashimoto - autoimmunologiczna niedoczynność tarczycy. W normalnej sytuacji układ odpornościowy chroni organizm przed zakażeniami. W przypadku tej choroby w wyniku nieprawidłowego pobudzenia układu immunologicznego dochodzi do powstawania przeciwciał przeciwko własnej tarczycy. Tarczyca to najważniejszy gruczoł dokrewny w organizmie człowieka, niszczona jest stopniowo, przekładając się na zaniżenie produkcji hormonów (tyroksyny - T4 i trijodotyroniny - T3).
Choroba Hashimoto może prowadzić do niedoczynności tarczycy. Schorzenie to ma przebieg przewlekły, a zmiany zachodzące w ustroju niestety są nieodwracalne. Osoby chorujące na Hashimoto najczęściej nie mają żadnych objawów, przez co zdiagnozowanie choroby jest dość ciężkie i następuje w momencie, kiedy progres choroby jest znaczny i dochodzi do wyżej wspomnianej niedoczynności.
Do najczęstszych objawów zaliczyć można symptomy, które pojawiają się przy niedoczynności tarczycy czyli: stałe uczucie zimna, chroniczne osłabienie, zmęczenie, bóle mięśni, spowolnienie fizyczne oraz psychiczne. Obserwuje się również stan obniżonego nastroju, depresje, chorobę afektywną – dwubiegunową, zaburzenie koncentracji, stany nerwowe czy rozdrażnienie. Pojawiają się też obrzęki, zwłaszcza twarzy a szczególnie powiek. Skóra staje się sucha i szorstka, włosy osłabione przez co wypadają. Problemem jest również tycie często prowadzące do otyłości. Występują ponadto dokuczliwe zaparcia, zatrzymywanie wody w tkankach oraz wzmożona potliwość. Krwawienia miesięczne są bardzo obfite bądź też całkowicie zanikają.
W związku z tym, że mamy wiele czynników, które wpływają na choroby autoimmunologiczne potrzebne jest wsparcie całego ciała. Mówiąc o Chorobie Hasimoto niezbędna jest poprawa dotychczasowego stylu życia oraz zmiana nawyków żywieniowych uwzględniająca i wykluczająca pewne grupy produktów. Oczywiście w przypadkach, gdy choroba znajdzie się w punkcie kiedy niedoczynności tarczycy stanie się niebezpieczna, wskazana jest terapia hormonalna.
Mimo, że istnieje wspólna grupa produktów zalecanych w diecie jak również tych, które należy całkowicie ograniczyć to każdą osobę z tym schorzeniem powinno się traktować indywidualnie. Bowiem reakcje organizmu są bardzo zróżnicowane. Jadłospis powinien być przede wszystkim wysokoodżywczy. W pierwszej fazie z diety rozważyć warto wykluczenie produktów, które znane są jako substancje wywołujące reakcję autoimmunologiczną do tej grupy zaliczamy: zboża, produkty nabiałowe, jaja, ziemniaki, pomidory, papryka, jod. Z mięs natomiast gatunki takie jak wieprzowina, steki, wątroba.
Zalecane jest wykluczenie wszelkich produktów z soi oraz jej przetworów, ponieważ działają jak blokery tarczycy. Ponadto nie wskazane jest spożywanie warzyw takich jak brukselka, kapusta, kalafior czy brokuły.
• Zwróć uwagę na pochodzenie mięsa, które kupujesz. Warto wybierać te z hodowli ekologicznych, które nie zawierają hormonów i antybiotyków. Składniki te nasilają reakcję systemu odpornościowego.
• W diecie uwzględnij sól morską lub himalajską, które pozytywnie wpływają na pracę kory nadnerczy.
• Warto spożywać również olej kokosowy, który ma działanie antyseptyczne, jest też zamiennikiem masła.
• Mleko krowie możesz bez problemu zamienić na ryżowe, migdałowe lub kokosowe.
• Pamiętaj, aby w diecie uwzględniać świeże warzywa i owoce.
• Spożywaj ryż, komosę ryżową, amarantus, kaszę jaglaną i gryczaną.
• Nie zapominaj o fermentowanych produktach, które działają jak naturalne probiotyki.
• Pamiętaj, aby obserwować swój organizm. W związku z tym, iż reakcje na pewne produkty osób chorujących na Hashimoto są różne, to dzięki obserwacjom na bieżąco będzie można aktualizować zalecenia.
• Ogranicz spożycie ryb morskich, które mają wysoką zawartość jodu.
• Staraj się jeść posiłki bez pośpiechu i unikaj zdenerwowania.
• Pamiętaj o regularnej aktywności fizycznej, która pozytywnie wpływa na funkcjonowanie całego ustroju.

Pozdrawiam
jarnuszewska.dobrydietetyk.pl

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty