Zapytaj lekarza

1 , 0 1 2 , 3 7 6

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Głęboka niedokrwistość

Dzień dobry, poproszę o interpretację moich wyników badań, były robione pod koniec cyklu miesiączkowego i nie na czczo. Mam szumy w uszach, zawroty głowy, nudności i łamliwe paznokcie (zdarzyło się że u nogi opadł mi sam bez przyczyny). Brałam żelazo w tabletkach przez 2 miesiące, ale teraz odczuwam od nich ból żołądka. Dziękuję serdecznie. pA Hb * 7,2 g / dl 11.5-15.5 * niska pA WBC 7,21 10 ^ 9 / L 3.5-11 pA Płytki krwi 268 10 ^ 9 / L 140-400 pA RBC 4,27 10 ^ 12 / L 3.9-5.4 pA HCT * 0,254 L / L 0.35-0.47 * niska pA MCV * 59,5 fL 80-98 * niska pA MCH * 16,9 pg 27-33 * niska pA MCHC * 28,3 g / dl 31-37 * niska Neutrofile 62,4% pa 4,50 10 ^ 9 / L 1.7-8.0 Limfocyty Pa 25,0% 1,80 10 ^ 9 / L 1.0-3.5 pA monocytów 9,4% 0,68 10 ^ 9 / L 0,1-1,0 Eozynofile PA 2,8% 0,20 10 ^ 9 / L 0.0-0.46 Bazofile PA 0,4% 0,03 10 ^ 9 / L 0.00-0.20 Opis PA Komentarz hematolog niedoboru żelaza. Ferrytyny = 1. Sodium pB 141 mmol / L [135 - 145] Potas pB 3,5 mmol / l [3,5 - 5,1] pB Mocznik 3,8 mmol / l [2,1 - 7,1] pB Kreatynina 61 umol / l [49 - 92] pB Bilirubina całkowita 7 umol / l [ 25 (po menopauzie) pC Prolaktyna * 81 mU / l [102 - 496] * niski Testosteron pC 0,6 nmol / l [0,3 - 1,7] pC SHBG * 111,1 nmol / l [26 - 110] * wysoka PC Free androgenów Index 0,5 [0,3 - 5,6] Kortyzol pC 457 nmol / L [] Zakres referencyjny pC: PC w 09:00 h 171 - 536 nmol / L PC w 00:00 h

KOBIETA, 32 LAT ponad rok temu

Co o naszym zdrowiu mówi żywa kropla krwi? [Specjalista radzi]

Krew może wiele powiedzieć o naszym zdrowiu, a jeszcze więcej świeżo pobrana, która natychmiast trafia pod mikroskop. Pozwala nam to określić, czy organizm jest zakwaszony, ma odpowiedni poziom wolnych rodników, nie jest obciążony toksynami, pasożytami czy grzybami.

Szanowna Pani! Wyniki badań krwi wskazują na głęboką niedokrwistość, która wymaga pilnej interwencji lekarskiej. Parametry morfologii, gospodarki żelazem wskazują, że przyczyną takiego stanu jest głęboki niedobór żelaza. Konieczny jest szybki kontakt z lekarzem, być może konieczna będzie hospitalizacja w celu uzupełnienia krwi (przetoczenie) oraz z pewnością uzupełnienia braku żelaza drogą dożylną. Szczególnej uwagi wymaga problem niedoboru żelaza w Pani organizmie. U kobiet najczęściej dochodzi do utraty żelaza poprzez drogi rodne, w związku z nadmiernymi lub nieregularnymi miesiączkami /krwawieniami. Konieczna zatem jest konsultacja ginekologiczna i wyjaśnienie tej kwestii. W badaniach zwraca uwagę obniżony poziom FSH, a także prolaktyny co może wskazywać na podejrzenie niewydolności przysadki mózgowej i w związku z tym zaburzenia miesiączkowania. sprawa ta wymaga dalszej diagnostyki, przede wszystkim ponownego badania FSH oraz LH a także poziomu estradiolu oraz progesteronu w surowicy krwi (najlepiej około 3-4 dnia cyklu miesiączkowego). Inną przyczyną niedoboru żelaza mogą być problemy z jego wchłanianiem z przewodu pokarmowego lub utratą przez przewód pokarmowy (np. krwawienia - np. z nadżerek żołądka, dwunastnicy, w przypadku chorób zapalnych jelit). Warto byłoby zatem udać się do gastroeneterologa, aby zrobić potrzebne badania - min. krzywą wchłaniania żelaza, a także badanie kału na krew utajoną. Jak wspomniałam na początku, podstawą jest szybkie zgłoszenie się do lekarza, uzupełnienie niedoborów żelaza, a następnie diagnostyka w kierunku jego niedoboru. Tylko znając przyczynę niedoboru żelaza można zastosować skuteczne leczenie i wyeliminować problem anemii. Pozostałe wyniki badań są w granicach normy. Pozdrawiam

Specjalista chorób wewnętrznych. Autorka wielu publikacji specjalistycznych z zakresu kardiologii, onkologii oraz chorób wewnętrznych.
umów wizytę 0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Strefa Kobiety