Mężczyzna , 26 lat

Witam. Mam 26 lat i jestem mężczyzną. Na przełomie lipca i sierpnia 2010 nagle poczułem się bardzo źle, zacząłem mieć duszności i ciężko mi było złapać powietrze. Stwierdzono u mnie niedoczynnośc tarczycy. Poniżej przedstawiam wyniki badań: EKG - prawidłowe (data badania: 28.07.2010) USG tarczycy (data badania: 11.08.2010): - gruczoł tarczowy dwupłatowy położony typowo prawidłowej echogeniczności, jednorodny, bez zmian ogniskowych - cieśń 2 mm - płat prawy 15x14x36 mm o obj. 3,5 ml - płat lewy 10x14x37 mm o obj. 2,5 ml - węzły chłonne szyjne niepowiększone Badanie krwi (data badania: 03.11.2010): - TSH 5,51 (norma 0,27-4,2). Zacząłem łykać Euthyrox N 25. Do tego brałem jeszcze Beto 50 na nadciśnienie i tabletki z żurawiną. Na nadciśnienie pomogło - zaczęło mi spadać, aż w końcu miałem prawidłowe i odstawiłem Beto i żurawinę. Jednak dalej nie czułem się najlepiej, chociaż zdecydowanie lepiej niż na początku. Kolejną wizytę u endokrynologa

miałem dopiero w grudniu. Badanie krwi (data badania: 10.12.2010): - TSH 2,55 (norma 0,27-4,2). Lekarka stwierdziła, że TSH mieści się w normie, ale ja powiedziałem, że nie czuję się jeszcze dobrze, więc mi zwiększyła minimalnie dawkę i teraz biorę na zmianę Euthyrox N 25 i Euthyrox N 50. Mój organizm chyba nie najlepiej znosi zmianę dawki, bo niedługo po jej zmianie zacząłem się źle czuć. Potem mi się poprawiło, w lutym nawet prawie cały miesiąc czułem się dobrze, ale ostatnio znowu jest źle. W dodatku znów mam podwyższone ciśnienie, ale już nie tak wysokie, jak na początku (mam gdzieś w granicach 140/80, puls ok. 80). Oto objawy mojego złego samopoczucia: - brak chęci do czegokolwiek (jedyne, co mi się chce, to leżeć, kiedyś lubiłem czasami spotkać się ze znajomymi, a teraz ciągle tylko apatia) - zadyszka (kiedyś potrafiłem przejść całe miasto pieszo, a obecnie zdarza się, że wyjdę na godzinę z domu i wracam wypompowany, a czasem jak mi zabraknie tchu, to nieraz nawet trudno mi się napić, kiedyś mogłem wypić z gwinta pół butelki wody, a teraz muszę małymi łyczkami, a ponadto czasem ciężko jest mi czytać na głos) - prawie codziennie budzę się z obolałymi gnatami - ciągła senność (obecnie mógłbym spać nawet 10 godzin, a mimo to wstaję zmęczony i w dodatku obolały, a kiedyś jak byłem zdrowy, miałem więcej chęci, więcej sił, lubiłem zajmować się ulubionymi zajęciami i codziennie mogłem wstawać o 6 rano, nawet w wolne dni, bo mi szkoda dnia było, a teraz ciężko mi wstać z łóżka i najchętniej bym nie wychodził) - jak jest zimno, to szybko marzną mi ręce (ale to miałem zawsze, nawet jak byłem zdrowy) - źle znoszę upały (to też miałem zawsze, ale kiedyś, jak się źle poczułem, to z powodu upałów, a teraz pierwszy raz mi się zdarzyło, żebym się źle czuł np. zimą) - zmniejszony apetyt (zawsze lubiłem dobrze zjeść i ważyłem 90 kilo, ale odkąd zachorowałem, to nie mam już siły dużo jeść, z kolacji zrezygnowałem już w ogóle; wyczytałem, że przy niedoczynności się tyje, a ze mną jest zupełnie odwrotnie, odkąd przestałem jeść kolacje, schudłem 10 kilo i ważę już tylko 80 kilo (mam 184 cm wzrostu), ubrania, w których kiedyś ledwo się mieściłem, teraz są dla mnie za luźne; i chciałbym dodać, że nadal bardzo lubię jeść i czuję wszystkie smaki, ale po prostu nie mam siły na jedzenie, zwłaszcza wieczorami) Najgorsze ze wszystkiego jest to, że często następują nawroty, tzn. przez jakiś czas czuję się względnie dobrze, a potem jakiś czas czuję się źle, mając objawy jak wyżej, i tak w kółko. Jak już pisałem, w lutym już dość długo czułem się dobrze i nawet już zaczynałem myśleć, że wreszcie się to skończyło, ale okazuje się, że bardzo się myliłem. Przepraszam, że się tak rozpisałem, ale chciałbym wiedzieć, co mam zrobić, żeby mi wreszcie było lepiej i żeby się już tak nie męczyć. Zastanawiam się jeszcze, dlaczego do tej pory miałem badane tylko TSH, a nie miałem badań na FT4 i FT3 i na żelazo. Miałem jeszcze badany wapń i potas, ale to mam w normie. Chciałbym jeszcze dodać, że nie mam żadnej nerwicy ani depresji i nie żyłem w stresie. Następną wizytę u endokrynologa mam dopiero w lipcu. Z góry dziękuję za odpowiedź. Paweł z Iławy

Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
 Redakcja abcZdrowie 79
Redakcja abcZdrowie Stażysta/Rezydent, Warszawa
Edytuj odpowiedź

Witam serdecznie!
Przytoczone przez Pana dolegliwości są charakterystyczne dla niedoczynności tarczycy. Obniżone samopoczucie najczęściej spowodowane jest  nieregularnym przyjmowaniem leków lub niedostateczną ich dawką. Na podstawie Pana listu z dużym prawdopodobieństwem mogę wykluczyć niestosowanie się do zaleceń lekarza. Niestety na podstawie podanych danych nie jestem w stanie ocenić co może być przyczyną Pana złego samopoczucia. Stanowczo neguje Pan podłoże psychogenne. Czy jest to jednak opinia lekarza czy Pana?
Wspomniał Pan o nadciśnieniu tętniczym. Kiedy zostało ono rozpoznane? Dlaczego odstawił Pan leczenie? Zwykle rozpoczęte leczenie nadciśnienia tetniczego trwa do końca życia. Niektóre Pana dolegliwości mogą być związane z wysokim ciśnieniem tętniczym. Jest to tym bardziej prawdopodobne, że jak sam Pan przyznaje nadal odnotowuje Pan wysokie jego wartości.
Konieczne jest jednak uzupełnienie badań, m.in o morfologię i RTG kaltki piersiowej. Należy wykluczyć niedokrwistość i choroby ukladu oddechowego. Warto także wykonać pełny profil hormonów tarczycy.
Do rozpoznania każdej choroby czy zaburzenia konieczne jest osobiste zbadanie pacjenta. Zachęcam zatem do wizyty u lekarza rodzinnego, który będzie miał możliwość zbadania Pana i zlecenia dodatkowych badań.
Pozdrawiam.

Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Leczenie chorób tarczycy wymaga długoterminowych działań. Pierwotna przyczyna najczęściej nie leży w samej tarczycy, a w systemie immunologicznym. Kluczem do poprawy funkcjonowania tarczycy jest odnalezienie przyczyny, wyeliminowanie jej oraz odpowiednia dieta bogata w naturalną żywność.

Produkty i substancje, które powodują problemy z tarczycą.
- Są to przede wszystkim produkty rafinowane, przetwarzane, pasteryzowane, GMO, konserwowane, aromatyzowane, barwione,
- Soja - badania wskazują, że soja może mieć silne właściwości zmniejszające pracę tarczycy (nawet tak mała ilość jak 50g soi może osłabić istotnie pracę tarczycy).
- Gluten - budowa molekularna tarczycy jest prawie identyczna z glutenem, co zwiększa ryzyko ataku autoimmunologicznego. Proszę odstawić produkty z pszenicy - chleb, makarony, pierogi, kluski, mąkę itp.
- Warzywa psiankowate – ograniczać. Zaliczamy do nich pomidory, ziemniaki, paprykę (w każdej formie, również przypraw - chili, cayenne), bakłażana, tytoń, jagody Goji oraz owoce miechunki.
- goitrogeny - mogą zakłócać funkcjonowanie tarczycy, ale gotowanie produktów zawierających je powoduje dezaktywację tych substancji. Produkty zawierające goitrogeny to: brokuły, brukselka, kapusta, kalafior, kapusta włoska, kalarepa, brukiew, rzepa, proso, maniok, gorczyca, bataty, szpinak, truskawki, brzoskwinie, rzeżucha, orzeszki ziemne i piniowe, soja, rzodkiewka. Rzeżuchę i rzodkiewkę można jeść z umiarem, soję i orzeszki ziemne całkowicie wyeliminować, pozostałe można jeść po ugotowaniu.

Jak wspomagać tarczycę?
- zwiększyć spożycie białka, którego źródłem są między innymi: mięso (ale wolne od hormonów i antybiotyków w tym podroby), jaja, ryby;
- zwiększyć spożycie tłuszczu - niewystarczająca ilość tłuszczu zaostrza zachwianie równowagi hormonalnej. Do naturalnych zdrowych źródeł tłuszczy należą: oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, masło ghee, smalec, olej kokosowy, mleko kokosowe, awokado, len, ryby, orzechy. Oleje roślinne rafinowane należy wyeliminować całkowicie;
- uzupełniać niedobory mikroelementów : witaminy z grupy B, witaminę A, witaminę D, kwasy tłuszczowe Omega-3, żelazo, selen, cynk miedź, jod;
- sięgać po żywność zawierającą lub wspomagającą produkcję glutationu. Jest to najsilniejszy przeciwutleniacz, który wzmacnia układ odpornościowy. Znajduje się w szparagach, brokułach, brzoskwiniach, szpinaku, czosnku, awokado, kurkumie, grejpfrutach, kapuście, orzechach włoskich, ostropeście plamistym, surowych jajach;
- dbać o prawidłową florę bakteryjną jelit - 20% funkcji tarczycy zależy od zdrowych bakterii jelitowych. Należy uzupełniać je probiotykami: np. spożywać produkty fermentowane: kiszoną kapustę, ogórki itp.;
- unikać produktów przetworzonych, środków pielęgnacyjnych i kosmetyków zawierających dużo chemii;
- unikać stresu, zadbać o relaks – tarczyca jest niezwykle wrażliwym organem i bardzo silnie reaguje na stres;

Więcej informacji na stronie: http://www.odzywiajsiezdrowo.pl/artykuly/profilaktyka-i-naturalne-leczenie-niedoczynnosci-tarczycy

Pozdrawiam,
k.wawrzyniak@odzywiajsiezdrowo.pl
www.odzywiajsiezdrowo.pl

 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

  • Hormony – Endokrynologia zajmuje się działaniem hormonów oraz związanymi z nimi chorobami. Choroby endokrynologiczne to grupa bardzo różnorodnych chorób o różnych objawach i przebiegu. Hormony mogą wpływać praktycznie na wszystkie komórki i tkanki organizmu, a także na nastrój.
  • Niedoczynność tarczycy – Niedoczynność tarczycy to zespół objawów wywołanych niedoborem hormonów produkowanych przez tarczycę. Niedoczynność tarczycy występuje prawie 5 razy częściej u kobiet niż u mężczyzn. Szacuje się, że niedoczynność tarczycy dotyczy aż 1-6% osób do 60 roku życia, a częstość występowania wzrasta z wiekiem.

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników:

Artykuły na ten temat
Hormony - charakterystyka, choroby endokrynologiczne

Najlepsze i najgorsze produkty dla twojej tarczycy

Najlepsze i najgorsze produkty dla twojej tarczycy

Na jej działanie ma wpływ wiele czynników - genetyka, choroby autoimmunologiczne, stres, zanieczyszczenie środowiska, a także dieta. Sprawdź, jakich produktów powinieneś unikać, a jakie jak najszybciej włączyć do diety, jeśli chcesz cieszyć się prawidłowo...

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Zobacz, których produktów najlepiej unikać

Zobacz, których produktów najlepiej unikać

Aspartam Istnieje około 10 000 udokumentowanych przypadków ostrych reakcji na aspartam. Podejrzewa się jego związek z migreną, pogorszeniem wzroku, depresją i rakiem mózgu. W związku z tym unikajcie sztucznych słodzików. Puszkowane jedzenie Puszkowane...

Produkty żywnościowe

Wszystko, co powinnaś wiedzieć o soi

Wszystko, co powinnaś wiedzieć o soi

Niezastąpiona soja? Uwielbiana przez wegetarian i wegan soja świetnie zastępuje białko pochodzenia zwierzęcego. Obniża poziom cholesterolu we krwi, chroni przed miażdżycą i chorobami serca, ale to nie wszystko. Jakie jeszcze właściwości ma soja?Suplementy...

Objawy menopauzy - typowe symptomy, zmiany w organizmie, dolegliwości

Izoflawony - naturalne hormony w okresie menopauzy

Izoflawony - naturalne hormony w okresie menopauzy

Artykuł sponsorowany Organizm kobiety około 40-45 roku życia przechodzi szereg zmian. Z powodu spadku poziomu estrogenów produkowanych w jajnikach pojawiają się pierwsze, dokuczliwe objawy menopauzy. Uderzenia gorąca, zimne poty, wahania nastroju,...

Suplementy diety na włosy

Witaminy na piękne włosy

Witaminy na piękne włosy

Witaminy na włosy powinny być dostarczane do organizmu w codziennej diecie. Prawie każda kobieta marzy o tym, by móc poszczycić się piękną i błyszczącą fryzurą. Wypadanie włosów jest częstym problemem pań. Okazuje się bowiem, że zewnętrzna pielęgnacja...

Dieta na ładną cerę

Witaminy na skórę

Witaminy na skórę

Witaminy odgrywają istotną rolę w prawidłowym wyglądzie skóry. Witaminy dla skóry powinny być nie tylko aplikowane w postaci kremu, ale również dostarczane w diecie lub poprzez przyjmowanie suplementów diety. Niedobory witamin objawiają się często jako...

Zioła i przyprawy

Estragon - zioło zdrowia i urody

Estragon - zioło zdrowia i urody

Wężowe zioło Stosowany kiedyś głównie jako antidotum na jad wężowy, estragon jest obecnie cenioną przyprawą królującą w kuchni francuskiej i niemieckiej. Ta specyficzna roślina, której żucie wywołuje drętwienie języka, znad brzegów syberyjskich rzek rozprzestrzeniła...

Salmonellowe zatrucia pokarmowe

Salmonella w orzechach nerkowca

Salmonella w orzechach nerkowca

Bakterie z grupy Salmonella enterica najczęściej lokują się w produktach pochodzenia zwierzęcego: jajkach, mleku, mięsie, a także innych, źle przygotowanych potrawach. Ale o tym, że mogą znajdować się nawet w orzechach nerkowca, przekonali się mieszkańcy...

Składniki mineralne

Witaminy na poprawę odporności

Witaminy i minerały sprawiają, że nasz organizm wzmacnia swoją odporność. Jest to szczególnie ważne w trakcie zmiany pór roku. Sezon jesienno-zimowy przynosi apatię i przemęczenie. Nasze funkcjonowanie możemy poprawić dzięki diecie bogatej w owoce...

Gra wstępna

Afrodyzjaki dla mężczyzn

Afrodyzjak to substancja, która stymuluje lub zwiększa pożądanie. Afrodyzjaki dla mężczyzn mają za zadanie wydłużyć i wzmocnić erekcję oraz wywołać większą ochotę na seks. Często afrodyzjakami są zwykłe pokarmy i napoje. Uważa się, że działanie...

Wyszukaj lekarza po opiniach