Zapytaj lekarza

1 , 0 1 0 , 2 2 5

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Białaczki: Pytania do specjalistów

Co oznaczają bóle kolan i bioder u dziecka?

Witam, moja 11 letnia córka od sierpnia cierpi na bóle kolan-raz jedno, raz drugie, bóle dotyczą też bioder, dzisiaj doszły bóle pleców-okolice żeber i...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Dr n. med. Tomasz Grzelewski

Czy istnieje ryzyko zarażenia HTLV?

Witam. Kilkanaście miesięcy temu miałem przygodny seks, podczas którego zsunęła się prezerwatywa. Wykluczyłem już większość chorób. Czy mam powody bać...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Mgr Agnieszka Słomka

Jakie cechy ma białaczka?

Witam. Mam kilka pytań na temat białaczki. Po pierwsze jakie są najczęstsze objawy? Na co najbardziej zwrócić uwagę? Drugie pytanie gdzie najczęściej...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Mgr Dariusz Pysz-Waberski

Jak interpretować wynik badania krwi i czy oznacza to białaczkę?

Czy mam białaczkę? To moje wyniki badania krwi? Leukocyty 3.66(3.98-10.04) erytrocyty 4.37 (3.93-5.22) hemoglobina 13.60 (11.20-15.70) hematokryt 42.0...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Wiktoria Feret

Czy takie nawracające infekcje o czymś świadczą?

Witam. około miesiąc temu pojawił mi się zajad. Potem po tygodniu dostałam grzybicę pochwy- stosuję antykoncepcję ze względu na torbiele. Po dwóch tyg....

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Lek. Tomasz Budlewski

Czy istnieje możliwość białaczki?

Wynik płytek z morfologi 22 tys badanie cytrynianem 17 tys . W okresie ciazy od 23tyg-35 tyg brałam sterydy encorton od dawki 90 mg na dobre i zjeżdżałem...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Lek. Tomasz Budlewski

Jak wspomagać chorego leczonego na gruźlicę?

Jak wspomagac chorego leczenego na gruzlice ( isoniazid, rifampin, pyranizamide, moxifloxacin HCL, prednisone) ? Chodzi mi o suplementy wzmacniajace...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Lek. Tomasz Stawski

Czy możliwa jest białaczka u 30-letniej osoby?

Dzień dobry Dwa tygodnie temu robiłam badanie krwi po wyczuciu guzka na szyi ( lekarz stwierdził, ze jest to prawdopodobnie węzeł zwapniony), po otrzymaniu...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Lek. Aleksandra Witkowska

Czy białaczka włochatokomórkowa jest wynikiem pracy jako subkontraktor?

U męża (58 lat) zdiagnozowano białaczkę włochatokomórkową. Mąż pracuje ponad 25 lat przy układaniu płytek jako subkontraktor ( własna firma) w Toronto....

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Lek. Aleksandra Witkowska

Czy na podstawie tego opisu można myśleć o białaczce?

Witam, moj 4-letni syn od lipca tego roku co trzy, cztery tygodnie bardzo wysoko goraczkuje do 40 stopni oraz ma ropne naloty na migdalkach i powiekszone...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka

Czy wyniki morfologii prawidłowo zinterpretował jako białaczkę?

Witam. Mój mąż (wiek:43), od kilku miesięcy jest słaby i łatwo się męczy. Trafił do lekarza rodzinnego, który poniższe wyniki morfologii zinterpretował...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Lek. Tomasz Budlewski

Gdzie leży przyczyna stanów podgorączkowych?

Witam od paru miesięcy miewam w dzień stany podgorączkowe 37-37,2 i ostatnio też obfite poty robiłem już różne badania (morfologia z rozmazem ręcznym,tsh,on,crp)...

ODPOWIADA 3 EKSPERTÓW:
Mgr Bożena Waluś
Mgr Irena Mielnik-Madej
Dr n. med. Anna Błażucka

Czy takie wyniki krwi mogą świadczyć o białaczce lub innej poważnej chorobie?

Czy takie wyniki krwi mogą świadczyć o białaczce lub innej poważnej chorobie ? Po wykonaniu morfologi, interpretacja wyników jest następująca: neutrofile...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Lek. Tomasz Budlewski

czy rozległy zabieg operacyjny może przyspieszyć rozwój białaczki?

Witam. Choruję na PBL Rai 0.W grudniu mam termin opracji wymiany stawu biodrowego. Moje pytanie. Czy rozległy zbieg moze przyspieszyć rozwój białaczki?...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Dr n. med. Igor Madej

Jak często osoby z białaczką mają przeżuty?

Witam. Czy białaczka często daje przerzuty? Jak tak to gdzie najczęściej? Czy często zajmuje OUN? Czy wtedy sytuacja jest bardzo zła, np tak samo jak w...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Dr n. med. Igor Madej

Jakie jest rokowanie w przypadku nacieków nowotworowych w OUN?

Witam Czy nacieki przerzutowe do OUN w przypadku białaczki lub chłoniaka muszą koniecznie skończyć się śmiercią? Czy jak pojawią się nacieki jest bardzo...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Dr n. med. Igor Madej

Czy możliwa jest białaczka u 34-latki?

Witam , kobieta lat 33 wyniki badań kontrolnych :leukocyty 6,86, erytrocyty 4,68, hemohlob. 13,70, hematokr. 41,9, płytki krwi 269, martwi mnie - pdw 17,90,...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Dr n. med. Tomasz Grzelewski

Czy objawy nawrotu chłoniaka Hodgkina są takie same jak przy pierwszym razie?

Witam, chciałam zapytać czy objawy nawrotu chłoniaka Hodgkina są takie same jak przy pierwszym razie?

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Lek. Tomasz Budlewski

Jak pomóc osobie w śpiączce z nowotworem?

Moja babcia od wczoraj jest w śpiączce nastąpiło zatrzymanie krążenia wpadła w bezdech włożono jej tą rurkę oddycha za nia maszyna. Ma 81 lat białaczke...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Lek. Aleksandra Witkowska

Czy te wyniki mogą sugerować białaczkę i powinnam drążyć temat?

Witam.Robiłam córce(lat3.5) morfologię. W badaniu:CRP-1, WBC-10.64 (5-14), RBC-4.96 (3.80-5.40), hemoglobina-13.1, Płytki- 219(200-360), PDW-10.9(9-17)....

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Lek. Tomasz Budlewski
Strefa Kobiety