Zapytaj lekarza

1 , 0 1 1 , 2 3 9

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Tarczyca: Pytania do specjalistów

Czy niedoczynność tarczycy może sfałszować wynik testu ciążowego?

Witam. Wykonałam dwa testy ciążowe - wyszly pozytywne. Beta hcg rowniez wyszla wysoka. Czy to, ze mam niedoczynnosc tarczycy moglo sfałszować te wyniki?...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Dr n. med. Andrzej Niedzielski

Dlaczego czuję drżenia ciała przy niedoczynności tarczycy?

Kobieta lat 27 .Choruje na niedoczynnsoc tarczycy biore eutyrox 100 i 2 razy w tygodniu 125 .Od jakiegoś czasu mam zimnie poty,zawroty glowy,serce jakby...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Mgr Joanna Wardenga

Jak interpretować wynik badania TSH i co może być jego przyczyną?

Mam niedoczynność tarczycy oraz chorobę Hashimoto. Wyniki TSH miałam zwykle w granicach 4.00 - 5.00 Ostatnio wynik spadł mi do 2.80 co może być przyczyną?...

ODPOWIADA 2 EKSPERTÓW:
Mgr Joanna Wardenga
Mgr Joanna Wardenga

Co oznacza wynik biopsji tarczycy 56-latki?

Wynik biopsji tarczycy Pojedynczy plat normotypowych tyreocytow liczne ,syderofagi,w tle obfity koloid.Material pochodzi z obszaru zwyrodnienia koloidowego...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Dr n. med. Marek Rodzeń

Co mogą oznaczać zawroty głowy i drżenie rąk?

Mam 23 lata, od października mam zawroty głowy (na początku było to uczucie wirowania a obecnie jest to wrażenie, że zmienia ucieka mi spod nóg). Dodatkowe...

ODPOWIADA 3 EKSPERTÓW:
Lek. Wiesław Łuczkowski
Mgr Hanna Markiewicz
Mgr Irena Mielnik-Madej

Co jest powodem wysokiej gorączki, bólu kości, gardła i powiększonych węzłów chłonnych?

Witam! Od dwóch tygodni choruje i nie wiem co dalej... Mam 32 lata. Choruje na astmę- nie biorę leków. Jakiś czas temu byłam chora, grypa lub wirus......

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Dr n. med. Piotr Sawicki

Co jest powodem częstych infekcji dróg oddechowych i czy ma to związek z biegunkami?

Witam.często choruję na zapalenie górnych dróg oddechowych, i brałem bardzo duże ilości antybiotyków.Przez jakiś czas był spokój ale teraz znowu nie mogę...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Dr n. med. Piotr Sawicki

Co oznacza zmiana łagodna w tarczycy?

Grzegorz, lat 65 Po wykonaniu biopsji tarczycy stwierdzono zmiana łagodna i przypisano kategorię 2. Skoro jest to zmiana łagodna to sądzę że w tarczycy...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Dr n. med. Marek Rodzeń

Jak interpretować wynik badania krwi u 22-latki?

No to tak, dostałam wyniki badań krwi. I anty-TPO (ICD-9:O09) mam 475,67 U/ml gdzie norma jest 0-5,61 a anty-TG(ICD-9;O18) mam 19,98 U/ml gdzie norma...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Dr n. med. Igor Madej

Czy odstawienie leku Eutyrox jest dobrym pomysłem?

Witam.Ponad rok temu zdiagnozowano u mnie niedoczynność tarczycy wynik 4,75,trochę ponad normę,w tej chwili 1,55 i anty tpo 39,3...cholesterol idealny,usg...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Mgr Joanna Wardenga

Co powoduje zawroty głowy, problemy z koncentracją i pogorszenie wzroku?

Witam mam 23 lata i jestem kobietą. Od dłuższego czasu (ok miesiąca) mam następujące objawy: częste bóle głowy, problemy z koncentracją, pogorszenie wzroku,...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Dr n. med. Maria Magdalena Wysocka-Bąkowska

Dlaczego lekarz sugeruje problemy z układem odpornościowym?

Bardzo proszę o pomoc. Mam 27 lat i nie potrafię już wytrzymać. Od roku mam następujące objawy: czasami kołatania serca, szczególnie podczas picia alkoholu...

ODPOWIADA 2 EKSPERTÓW:
Mgr Bożena Waluś
Mgr Anna Zawrzel

Co powoduje zmęczenie i senność u 20-latki?

dzień dobry. chciałam się polecić co zrobić w tej sytuacji bo mam problem z tym że zasypiam na lekcjach. Ogólnie jak jestem w pomieszczeniu o dużej temperaturze...

ODPOWIADA 2 EKSPERTÓW:
Mgr Anna Ingarden
Mgr Bożena Waluś

Czy spadek TSH świadczy o nawrocie niedoczynności tarczycy?

Witam, lecze sie na nadczynnosc tarczycy obecnie od 1,5 miesiaca nie biore metizolu ,lekarz kazał mi odstawic po 2 latach przyjmowania . mam wole guzowate...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Dr n. med. Igor Madej

Czy przy niedoczynności tarczycy - Hashimoto można brać suplement Trizer?

Dzień dobry, Chciałabym się zapytać, czy przy niedoczynności tarczycy - hashimoto można brać suplement Trizer? Moje badania są w normie, biorę Eutyrox...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Mgr inż. Joanna Arciszewska

Gdzie szukać przyczyny nieprzyjemnego zapachu z ust?

Mam nieprzyjemny zapach z ust.Gastroskopia nic nie wykazała.Zęby mam wyleczone.Sprawdzałam tarczycę.teź jest ok.Nie wiem gdzie jeszcze szukać przyczyny.

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Lek. dent. Konrad Rutkowski

Co oznaczają normotypowe komórki pęcherzykowe tarczycy?

Biopsja tarczycy. Normotypowe komórki pęcherzykowe tarczycy , rozproszone i w drobnych płatach , krople kolloidu i elementy morfotyczne krwi obwodowej...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Dr n. med. Marek Rodzeń

Jakie suplementy diety przyjmować przy Hashimoto?

Mam zdiagnozowane Hashimoto, od kilku miesięcy przyjmuję syntetyczny hormon. Moja koleżanka leczy się od roku i zaczęła przyjmować suplement zawierający...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Mgr Joanna Wardenga

Jak ustalić dietę aby schudnąć?

Witam, proszę o poradę gdzie szukać pomocy. Jestem młodym człowiekiem 21 lat. Od małego dziecka od kiedy pamiętam byłem otyły , miałem duży brzuch i.wagę.dodam...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Mgr Joanna Wardenga

Czy bezsensownie doszukuję się choroby związanej z tarczycą?

witam, mam 26 lat i od jakiegoś czasu kontruję tarczycę, robiłam usg i wyszło wszystko w normie, jednak lekarz stwierdził, że TSH jest za wysokie (wtedy...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Mgr Joanna Wardenga
Strefa Kobiety