Zapytaj lekarza

1 , 0 1 5 , 0 9 0

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Cholesterol: Pytania do specjalistów

Jak interpretować wynik badania krwi u 12-letniego dziecka?

Witam, odebrałam wyniki 12 letniej córki mcv 76,3,mch 26,4,linfocyty 47%,mpv 8,52 cholesterol całkowity 197,hdl 48,nie hdl 149,ldl 131,60,trójglicerydy...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Lek Paweł Szadkowski

Jak zmniejszyć BMI u 25-latki?

Dzień dobry! Mam 25 lat, jestem kobietą. Moje BMI wynosi 27. Mimo wielu prób nie jestem w stanie schudnąć. Przez ostatni miesiąc byłam na diecie 1500...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Lek Paweł Szadkowski

Co oznacza wynik badania cholesterolu 51-latki?

Proszę o poradę dwa miesiące temu robiłam sobie badania cholesterolu całkowity 217, trójgrycerydy 306, cholesterol HDL 31, cholesterol LDL 125, dostałam...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Lek. Łukasz Wroński

Co może oznaczać zmęczenie i osłabienie?

Witam, mam 34 lata od kilku miesięcy jestem bardzo zmęczona, w ciągu dnia bardzo senna, lekarz twierdzi że to dla tego że w domu z dziećmi siedzę, ale...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
mgr Irena Mielnik-Madej

Co zwiastują krótkotrwałe bóle w klatce piersiowej?

Witam! Mój mąż lat 51, nie palący, wysportowany, bez nadwagi od jakiegoś czasu odczuwa krótkotrwałe (ok 2 min) bóle w okolicy serca, zamostkowe, bardziej...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Lek Paweł Szadkowski

Jakie badania powinna zrobić, żeby potwierdzić zakrzepicę?

Witam, mama 72 l. leczy się na serce, niedomykalność zastawek, choroba niedokrwienna serca, po zawale. Bierze Polocard, Polpril, Zahron inne leki od ciśnienia,...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
lek. Tomasz Kowalczyk

Czy mogę jeszcze brać Polokard?

Dzień dobry biorę lek Rispolept 1/1 na podwyższony cholesterol i Betaserc 2/1 na szumy w uszach i kręcenie się w glowie, podkreślam że mam niskie ciśnienie...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Lek. Łukasz Wroński

Co oznaczają niskie neutrofilie i badanie cholesterolu?

Dzień dobry! Zrobiłam podstawowe badania, okazało się, że neutrofile za niskie (2,08), bazofile podobnie (0,010). Dodatkowo cholesterol 215. Co to może...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Lek Paweł Szadkowski

Czy wykonać rezonans głowy przy takich wynikach?

Dzień dobry Pytanie dotyczy tarczycy. Biore lek Nedal 5mg i Letrox 75mg , kardiologicznie od momentu brania leku Nedal jest okej (jestem pod stałą...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Lek. Jerzy Bajko

Co oznacza podwyższone tętno i kołatanie?

Witam robiłam badania kontrolne ponieważ od jakiegoś czasu mam podwyższone tętno i kołatanie serca. Wszystko wyszło ok tylko glukoza 109 a norma do 106,...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Lek. Wojciech Zygmunt

Co znaczy zmęczenie i wyniki hormonów?

Witam, proszę o radę. Od dłuższego czasu jestem często zmęczony. Dodam, że może to być wynik pracy (215-220 godzin na miesiąc plus dojazdy). Ale są dni,...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Tomasz Budlewski

Dlaczego mam codziennie bóle głowy i często mroczki przed oczami?

Dzień dobry jestem kobietą mam 38 lat mam codziennie bóle głowy często Mroczki przed oczami oczy jakby spadały mi do środka jestem ciągle osłabiona i...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Lek. Jerzy Bajko

Co oznacza ten poziom cholesterolu u kobiety?

Dzien dobry, Jestem kobieta - lat 29. Moj poziom cholesterolu wynosi 450. Ostatnio bardzo sie stresuje cierpie na bezsennosc - przechodze ciezki okres....

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
mgr Irena Mielnik-Madej

Czy wzrost OB na przestrzeni 3 tygodni powinno budzić niepokój?

Czy wzrost OB na przestrzeni 3 tygodni z wartości 6 do wartości 9 (przy normie na wynikach poniżej 15) powinno budzić niepokój? Niby nadal w granicach...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Lek Paweł Szadkowski

Czy mogę pic ocet jabłkowy, gdy codziennie przyjmuje 1 tab.na cholesterol?

Witam.Czy moge pic ocet jablkowy gdy codziennie przyjmuje 1tab.na cholesterol i 1 tabletke przeciwkrzepliwa.pozdrawiam

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Lek Paweł Szadkowski

Co może oznaczać wynik badania krwi, prób wątrobowych?

Witam, mam 38 lat, odebrałam wyniki badania krwi. Morfologia wszystko w normie, próby wątrobowe AST 19U/l (norma 5-34), ALT 18U/l (norma 0-55) fosfotaza...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Lek Paweł Szadkowski

Co może być u mnie powodem tycia?

Pomimo stosowania tej samej diety i aktywnosci fizycznej, duze przybranie na wadze(10kg w ciagu 1,5 mc). Leczona i ustabilizowana niedoczynnosc tarczycy,...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Lek. Michał Lenard

Czy ten kaszel może mieć wpływ na wynik badania?

Dzień dobry. Od kilku tygodni, z kilkudniowymi przerwami, mam problem z kaszlem. Jest to suchy, duszący kaszel, bez innych objawów przeziębienia. Nie...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Dr n. med. Tomasz Grzelewski

Czy taka wartość cholesterolu całkowitego jest dobra?

Czy wartosc cholesterolu calkowitego 211 przy nadcisnieniu arytmii i niedoczynnosci tarczycy jest niebezpieczna

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Lek Paweł Szadkowski

Co oznaczają wyniki związane z cholesterolem?

Witam. Po odebraniu wyników morfologii zaniepokoiły mnie wyniki związane z cholesterolem. przedstawiają się następująco: Cholesterol całkowity:...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Lek Paweł Szadkowski
Strefa Kobiety