Od czego zależy indeks glikemiczny potraw?
Indeks glikemiczny to poziom glukozy, jaki pozostaje we krwi poz spożyciu posiłku. Informacja o IG potraw jest bardzo istotna dla osób odchudzających się oraz cukrzyków.
Witam. Zakwaszenie organizmu spowodowane jest spożywaniem dużych ilości mięsa, słodyczy, jajek, tłuszczów (masło, margaryna, tłuste mięso, śmietana, tłusty nabiał). Jest to spowodwane dużą obecnością m. in. siarki, fosforu, chloru w tych produktach. Zakwaszenie jet to niekorzystny stan, ponieważ objawia się zmęczeniem, sennością, kłopotami z trawieniem, a także dieta bogata w wyżej wymienione składniki to bardzo prosta droga do otyłości. Aby poprawić swój stan i "odkwasić" organizm należy wprowadzić do diety produkty/potrawy bogate w sód, potas, magnez, wapń. A bogate w te pierwiastki są mleko i produkty mleczne (ale chude, chudy ser, mleko 1,5-2%), warzywa (głównie surowe), owoce, suche nasiona roślin strączkowych. Zawsze tam gdzie spożywa Pan mięso np. plasterek szynki na kanapkę niech będzie również dodatek warzywa - pomidor, sałata, mięsu na obiad niech towarzyszy surówka (ale bez majonezu). Na podwieczorek mozna zjeść surowy owoc. W tej chwili Pana BMI wynosi 27.2 co wskazuje na nadwagę. Można ją zrzucić poprzez przejście na dietę odchudzającą (ograniczenie kalorii)+aktywność fizyczną. Każda dieta odchudzająca jest po części odkwaszajaca, ponieważ przeważają w niej warzywa, produkty pełnoziarniste, a z uwagi na ograniczenie kalorii elimunuje sie słodycze, tłuste rzeczy. Otyłość typu brzusznego, gdzie tkanka tłuszczowa gromadzi się w okolicy brzucha jest dużo groźniejsza niż wtedy gdy jest ona w okolicy bioder, dlatego, że w jamie brzusznej zgromadzone są wszystkie istotne dla nas ograny : wąroba, żołądek, nerki, to również większe zagrożenie chorobami układu krążenia i cukrzycą typu 2. Dlatego warto zadbać o siebie i spróbować zrzucić te nadprogramowe kilogramy teraz gdy ta nadwaga nie jest bardzo duża. Gdyby Pan potrzebował się skonsultować odnoście diety redukcyjnej to zapraszam.
Witam serdecznie,
bardzo wielu z nas jest zakwaszonych ze względu na jedzenie jakie spożywamy. W naszych dietach większość produktów jest kwasotwórcza a powinno byc odwrotnie 80% naszej diety powinny stanowić produkty zasadowe a tylko 20% kwasotwórcze.
Produkty kwasotwórcze to mięso, węglowodany (np. cukier, mąka, jasny ryż, makaron), tłuszcz, kawa, czarna herbata, alkohol i nikotyna.Długotrwałe zakwaszenie organizmu sprzyja rozwojowi wielu chorób, takich jak: osteoporoza, nadciśnienie tętnicze, miazdzyca, cukrzyca, zmiany nowotworowe, zmiany zwyrodnieniowe stawów, nadwaga i wiele innych. Może być przyczyną wielu dolegliwości, np: przewlekłego zmęczenia, braku koncentracji, zaburzeń snu, napięć nerwowych, depresji, częstych infekcji, zaparć, i wypadania włosów.
Produkty zasadotwórcze :
warzywa – bakłażan, cukinia, szpinak, czarna rzodkiew, soki warzywne świeże bez cukru, owoc kiwi, arbuz.
srednio-buraki brokuły, kapusta, marchew, seler, pomidor, owoce: banany, brzoskwinie, mandarynki, pomarańcze, cytryna, malina, truskawki, dojrzały winogron.
słabo-zasadotwórcze aczkolwiek: zielona herbata, maślanka, kalafior, cebula, jabłka, gruszki, śliwki.
Sok z cytryny jest zasadotwórczy pomimo kwaśnego smaku. Wskazane jest min. 1-2 godzin po posiłku spożywanie wody mineralnej niegazowanej z dodatkiem soku z cytryny – świetnie gasi pragnienie oraz odkwasza organizm (na 1-2 litr wody – 1-2 cytryny).
Zmień sposób odżywiania, zacznij jeść więcej pokarmów wysoko-zasadotwórczych, zwłaszcza surowych warzyw. Mniej produktów wysoko-kwasotwórczych: mięsa, białej mąki, kawy.
Kolejnym rozwiązaniem na odkwaszenie organizmu jest oczyszczenie go za pomocą suplementów.Jest to bardzo skuteczne ponieważ nie dość ,że odkwasza pomaga jeszcze w oczyszczeniu organizmu z toksyn i złogów jelitowych , które są przyczyną wielu chorób.
W razie chęci skonsultowania tego proszę o kontakt prywatnie ,
Pozdrawiam,
Anna Zientalska
666-614-666
Dzień dobry, jeśli mimo przestrzegania diety i zaleceń wcześniej wymienionych, nie będzie Pan widział poprawy (czyli nadal będzie Pan odczuwał m. in. stałe zmęczenie, bóle głowy, apatię, zaburzenia w przemianie materii, ataki wilczego głodu, bóle w stawach) watro wypróbować suplement diety Alkalan n proszek. Suplement ten ma dołączone do opakowania paski testowe do pomiaru pH moczu jest to pewna kontrola równowagi kwasowo-zasadowej. Jeśli cierpi Pan na zaburzenia wydalania moczu, bezkwaśność żołądka, hipopotasemię czy hypochlorydię lub jest Pan odwodniony wówczas nie należy stosować preparatu. Konsekwentna zmiana diety, aktywność fizyczna i radzenie sobie ze stresem – uchronią Pana w przyszłości przed zaburzeniami równowagi kwasowo-zasadowej. Pozdrawiam.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie sposoby na odkwaszenie organizmu? – odpowiada Mgr inż. Kamila Szczepaniak
- Czy gotowane warzywa zakwaszają organizm? – odpowiada Mgr Dorota Brydacka
- Równowaga po zakwaszeniu organizmu – odpowiada Ewa Kozłowska
- Czy kuracja sodą pomoże na odkwaszenie organizmu? – odpowiada Mgr Paulina Zdanowicz
- W jaki sposób odkwasić mocz? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Jakie badanie w kierunku oceny zakwaszenia organizmu? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jak najlepiej odkwasic organizm? – odpowiada Mgr Anna Zwoleńska
- Czy spożywanie dużej ilości białka powoduje zakwaszenie organizmu? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Picie kwaśnych płynów a zakwaszenie organizmu – odpowiada Ewa Kozłowska
- Spożywanie owsianki na śniadanie – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
artykuły
Starożytne sposoby na odkwaszenie organizmu
Ajurweda na zakwaszenie Wiele popularnych dolegliw
Proszek zasadowy - równowaga kwasowo-zasadowa, zakwaszanie organizmu, objawy, wskazania
Proszek zasadowy to preparat, który wspomaga zacho
Dieta odchudzająca dla cukrzyków
Podwyższony poziom cukru we krwi może być następst